fbpx

Acteur Marcel Hensema ontdekt verborgen schatten in Mariakerk Krewerd

Krewerd – De afgelopen maanden hebben veel Nederlanders oog gekregen voor de schoonheid van hun eigen stad en regio. We raakten tijdens dagelijkse ommetjes vertrouwd met de skyline van onze steden en het aangezicht van de kerktorens tussen de bomen op het Groninger platteland. Ieder dorpje heeft een eigen kerk die daar vaak al eeuwen staat. Ze zijn tekenend voor onze provincie, maar heb je weleens ervaren wat er achter de deuren te zien is? Deze zomer is hét moment om te ontdekken welke verborgen schatten er bij jou om de hoek te vinden zijn. Acteur Marcel Hensema ging je voor…

Grootste Museum van Nederland

De vrijwilligers van de kerken staan klaar om bezoekers vanuit het hele land te ontvangen op een van de vier locaties (Pieterburen, Krewerd, Middelstum en Midwolde) van het Grootste Museum van Nederland. Deze samenwerking tussen Museum Catharijneconvent en zeventien prachtige kerken en synagogen door heel Nederland, geeft de verborgen topkunst in deze monumenten het podium dat ze verdienen. Geboren Groninger en acteur Marcel Hensema ging je voor en liet zich verrassen door wat er in het Grootste Museum van Nederland te zien is. Hij bezoekt de Mariakerk in Krewerd en de verwondering is van zijn gezicht af te lezen.

Buitenlandse allure
In het buitenland is het heel normaal om die grote kathedraal in een stad of dat kleine kerkje op het dorpsplein even binnen te stappen. Toch lopen of fietsen veel mensen er in hun eigen stad of regio ongemerkt aan voorbij. En dat terwijl de aanblik van een van de Groninger kerken toch altijd een verrassing is. Niet zelden ben je de enige bezoeker en juist dan raak je al snel onder de indruk van het zonlicht dat door een raam schijnt of houtsnijwerk dat al eeuwenlang liefdevol wordt bewaard. Deze Nederlandse monumenten doen niet onder voor de verstilling die we voelen bij een bezoek aan een kapelletje in de Italiaanse heuvels of in een Duits bos. Deze zomer is een uitgelezen kans om deze schatten van buitenlandse allure in het Grootste Museum van Nederland te ontdekken.

Vier Groninger kerken met een uniek verhaal

De vier oude Groninger Kerken in Krewerd, Middelstum, Midwolde en Pieterburen vertellen elk een uniek verhaal. De authentieke dorpskerken bewaren een groot aantal verborgen schatten. Het meest prachtige houtsnijwerk, eeuwenoude schilderingen en een van de oudste, bespeelbare orgels in Nederland is achter hun deuren te vinden. De kijkkaarten in de kerk vertellen de bezoeker het verhaal en leggen uit wat er te zien is, zonder de beleving van het indrukwekkende interieur te verstoren. Zo krijgt deze plek, waar we vaak dagelijks langs fietsen of lopen nog meer betekenis.

Mede mogelijk gemaakt

Het Grootste Museum van Nederland is een initiatief van Museum Catharijneconvent en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de BankGiro Loterij, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Mondriaan Fonds. Kijk voor alle deelnemende locaties en hun openingstijden op www.grootstemuseum.nl.

Back to top button