90 schademeldingen na aardbeving bij Wirdum; staatssecretaris Vijlbrief komt maandag naar het dorp om zich te laten informeren

Wirdum – Vannacht heeft om 04.17 uur een aardbeving in Groningen plaatsgevonden. Het epicentrum van de beving bevond zich bij Wirdum in de gemeente Eemsdelta.

De aardbeving had een kracht van 3,1 op de schaal van Richter, bevestigt het KNMI. Het is de zwaarste beving in Groningen sinds november 2021. Toen vond er in Garrelsweer een beving met een kracht van 3,2 op de schaal van Richter plaats. De aardbeving van vannacht is volgens het KNMI de op vijf na zwaarste beving ooit in Groningen gemeten en werd in de wijde omgeving gevoeld.

Staatssecretaris Mijnbouw Hans Vijlbrief: ”De aardbeving bij Wirdum is opnieuw een zware klap voor Groningen. Ik wens alle Groningers veel sterkte toe. Gaswinning in Groningen is onveilig en zorgt naast schade ook voor angst en onzekerheid. Daarom doe ik er alles aan om het Groningenveld zo snel mogelijk te sluiten.”

Staatssecretaris Vijlbrief brengt maandag een bezoek aan Wirdum.

90 schade meldingen
Op dit moment zijn er bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) 90 schademeldingen binnen gekomen. Van die schademeldingen komen er 63 uit het zogenoemde effectgebied van de bevingen. Binnen het effectgebied liggen plaatsen als Appingedam en Delfzijl, en ook Wirdum en Garrelsweer. Er zijn vijf meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. 

Grote impact voor de regio
Burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta zegt dat de beving veel impact heeft. ,,Vanmorgen een zware aardbeving bij Wirdum die tot ver in de omtrek werd gevoeld. Dit heeft grote impact. Materieel en mentaal. Het went niet. Ik wens een ieder veel sterkte”, aldus de burgemeester Visser vanmorgen op Twitter.

Aardbevingen en gaswinning
Om de oorzaak van de aardbevingen weg te nemen, wordt de gaswinning in Groningen volledig afgebouwd. Per 1 oktober dit jaar is het gasveld op de waakvlam gegaan. Dat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen: 2,8 miljard kubieke meter gas voor komend gasjaar (oktober 2022 tot oktober 2023). Als de geopolitieke situatie het toelaat, wil het kabinet de gaswinning uit het Groningenveld stoppen in het najaar van 2023, uiterlijk 2024.

Helaas blijft, zoals we ook vannacht hebben gezien, de kans op aardbevingen in Groningen nog enige tijd bestaan. Ook na het sluiten van het veld. Op de website van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) leest u waarom de aardbevingen nog door blijven gaan in Groningen.

Schade melden
Voor bewoners in Groningen geldt dat zij eventuele schade kunnen melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Voor het melden van schade kunnen mensen als volgt contact opnemen:

Voor acuut onveilige situaties kunt u bellen naar 0800 4444 111 of een speciaal online formulier invullen: https://www.schadedoormijnbouw.nl/acuut-onveilige-situatie.

Back to top button