250 wandelfanaten aanwezig bij aftrap van de vijftiende editie van de Tocht om de Noord

Delfzijl –  250 wandelfanaten uit heel Nederland waren vrijdagmiddag aanwezig bij de aftrap van de vijftiende editie van de Tocht om de Noord in de Evenementenhal in Delfzijl. Deze editie staat in het teken van 75 jaar bevrijding.

De gemeente Delfzijl is dit jaar gastgemeente van de Tocht om de Noord. Wethouder Hans Ronde vertelde de aanwezige gasten over Delfzijl in de laatste dagen van de tweede wereldoorlog, zijn ouders hadden een winkel aan de Oude Schans in het centrum en zagen de eerste Canadese soldaten door het centrum van Delfzijl lopen.  Zijn vader hield een dagboek bij, hieruit las de wethouder een gedeelte voor.

Het wandelevenement volgt op 26 en 27 september twee bevrijdingsroutes die eindigen in Delfzijl. Delfzijl en Farmsum waren een van de laatste plekken in de provincie Groningen waar de Duitsers stand hielden.

Bevrijdingstulpen
Wethouder Hans Ronde kreeg van organisator Peter Velthuis als eerste een bosje van vijf rode, uit Groningen afkomstige, ‘bevrijdingstulpen’ overhandigd. Het beeldmerk van de Tocht om de Noord 2020 is een tank met daar op drie militairen die de tank versieren met rode tulpen. Alle aanwezige gasten kregen een bosje tulpen mee naar huis.

[gallery_bank source_type=”gallery” id=”2367″ layout_type=”thumbnail_layout” alignment=”left” lightbox_type=”nivo_lightbox” order_images_by=”sort_asc” sort_images_by=”sort_order” gallery_title=”hide” gallery_description=”hide” thumbnail_title=”hide” thumbnail_description=”hide” filters=”disable” lazy_load=”disable” search_box=”disable” order_by=”disable” columns=”4″ page_navigation=”disable” animation_effects=”none” special_effects=”none”][/gallery_bank]

Back to top button