fbpx
9.6 C
Delfzijl
zondag 20 september 2020
Home Weer en natuur Zomerdip op komst: vrijdag en in weekend 16-19 graden

Zomerdip op komst: vrijdag en in weekend 16-19 graden

Nederland – Vrijdag en komend weekend staat een zomerdip op het programma. Het wordt slechts 16-19 graden en er trekken enkele buien over het land. Vrijdag en zaterdag maakt een frisse noordwestenwind het voor het gevoel nog wat kouder. Dat wordt wennen! De laatste keer met op grote schaal maxima beneden 20 graden was op 24 juni. In De Bilt is donderdag de laatste dag van een recordlange serie warme dagen op rij. De aaneengesloten reeks dagen waarop het 20 graden of meer werd komt uit op 60!

De zomerdip wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven Scandinavië. Hierdoor stroomt vanaf donderdagmiddag gevoelig koudere lucht ons land binnen. De overgang naar frisser weer gaat gepaard met buien. Daar vooruit wordt het nog 21 graden in het noordwesten tot 26 in het oosten. Daarna koelt het af naar 16-20 graden.

Vrijdag wordt het nog maximaal 16 graden op Texel tot 19 in Noord-Limburg. Vanaf de Noordzee trekken buien over het land. Sommige exemplaren pakken stevig uit met onweer en hagel. Een matige tot vrij krachtige westen- tot noordwestenwind maakt het voor het gevoel extra fris.

In het weekend houdt het buiige en frisse zomerweer aan. Wel zal de zon zich wat vaker laten zien. Zaterdag wordt het 16-18 graden en zondag wordt het met minder wind 18 à 19 graden. In de loop van de zondagmiddag nemen de buien in het zuiden en zuidwesten mogelijk al af. Bij voldoende zon kan daar lokaal alweer 20 graden worden aangetikt.
Kledingadvies
Normaal gesproken wordt het eind augustus 20-22 graden. Daarmee ligt de temperatuur niet heel ver onder de gebruikelijke waarden. Doordat we al bijna twee maanden hoge temperaturen gewend zijn zullen velen het weer van vrijdag en komend weekend toch als fris ervaren. Een goede zomerjas is in ieder geval geen overbodige luxe. En voor de koukleumen onder ons is ook het dragen van kleding met lange mouwen aan te bevelen.

Gebruikelijk komt het ook in de hoogzomer regelmatig tot frissere dagen waarop de 20 graden niet wordt gehaald. Zo telt juli meestal acht dagen waarop de maximumtemperatuur in De Bilt beneden 20 graden uitkomt. Dit jaar is het vanaf 25 juni dagelijks 20 graden of meer geworden. De onafgebroken reeks van 60 officiële warme dagen op rij in De Bilt kenmerkt deze warme zomer. Het wordt waarschijnlijk de warmste zomer sinds 1706.

Voordat de frisse lucht binnenstroomt wordt het dinsdag en woensdag in het binnenland op veel plaatsen zelfs nog zomers warm met maxima van 25 graden of meer. In Limburg kan het woensdag zelfs 28 graden worden. Donderdag wordt het in het oosten en zuidoosten voor de buien uit mogelijk ook nog even zomers warm.

Zomer keert na het weekend terug
De kans is groot dat de zomerdip na het weekend snel voorbij is. Warme lucht stroomt langzaam uit over het land en vanaf dinsdag wordt het op grote schaal weer 20 graden of meer. Maandag is de kans op neerslag nog vrij groot. Daarna is het overwegend droog en schijnt regelmatig de zon. Een lokale bui behoort wel tot de mogelijkheden.