Zaterdag 15 september Jaarmarkt en straattheater in Uithuizen

Uithuizen – Zaterdag 15 september wordt de Handels Vereniging Uithuizen (HVU) de jaarlijkse jaarmarkt georganiseerd. Van 10.00 – 17.00 uur zullen tientallen marktkooplui hier hun waren aan de man/vrouw proberen te brengen en dat vaak voor een aantrekkelijke prijs. In de Hoofdstraat Oost en West en een stukje van de Blink zullen vele marktkramen worden opgesteld.

Dat er op deze markt ook ruimte is voor lokale activiteiten en instellingen geeft de warenmarkt nu juist het bijzondere karakter waarvoor vele mensen naar Uithuizen komen.

Het Straattheaterfestival wat ook deze middag in Uithuizen wordt gehouden (vanaf 13.00 uur) maakt dat een bezoek aan het winkelhart van het Hogeland juist op deze dag extra de moeite waard is. Harrie Hoek organiseert namens de HVU al enkele jaren dit onderdeel en ook dit jaar is hij er in geslaagd om een zestal kwalitatief goede acts, die nog nooit in Uithuizen zijn geweest, hierheen te halen.

“Dit jaar is het Spaanse gezelschap ‘Deux á la Tache’ toch wel iets bijzonders, zonder de andere acts te kort willen doen”, laat Harrie weten. Dit is een nieuwe Spaanse comedygroep met een dynamische, hilarische voorstelling met grappen, goocheltrucs en veel humor. Zij zullen optreden op een vaste plek naast pizzeria Azzura.

Twee acts die bijna een identieke naam hebben maar toch beiden een compleet verschillende show neerzetten zijn Mijnheer van Fare en de Funfare. De Funfare is een trio met comedy-theater en muziek ineen.  Ze bewegen zich over de gehele jaarmarkt. Het repertoire is popliedjes, rock-klassiekers, bekende tunes en komische liedjes maar alles op geheel eigen wijze gespeeld en gecombineerd met gekke invallen en rare loopjes. Mijnheer van Fare is een een 30-man sterke harmonie. Maar daar waar de tambour-maître linksaf ging, is de rest rechtsaf gegaan en is hij de anderen uit het zicht verloren. Behangen met saxofoon en grote trom marcheert hij er vrolijk op los.

Op een bakfiets met 15 koffers vol met visuele kolder en magische attributen komt Mister Suitcase naar Uithuizen. Op de Blink speelt hij (als enige begint hij daar al om 12.30 uur) een familieshow met veel spektakel en interactie met het publiek. Hoewel de naam het ergste doet vermoeden heeft Harrie Hoek met De Potloodventers een bijzonder gezelschap weten vast te leggen. Drie oude gefrustreerde mannetjes trekken met hun koffers vol potloden door de straten. Dit is een prachtige act die met gepaste opschudding veel komische situaties veroorzaakt.

Het drietal van ‘The Slampampers’ zijn zowel uitstekende muzikanten als geweldige komedianten en ze maken doldwaze performances gecombineerd met lekker swingende Jump & Jive, Doowop, Close Harmony Singing en zo nu en dan een verdwaalde Rap. Een act waarbij bijna niemand stil kan blijven staan en zeer zeker het publiek in lachen zal laten uitbarsten.

Kortom, voldoende redenen om deze dag een bezoek te brengen aan Uithuizen.

Back to top button