Wijzerplaten Hippolytuskerk Middelstum teruggeplaatst

Middelstum – Vanaf dinsdag 13 oktober a.s. kunnen de Middelstummers hun horloge weer thuislaten want dan worden de wijzerplaten van de Hippolytuskerk teruggeplaatst. Begin juli werden deze met behulp van een hoogwerker verwijderd. Bij een schilderbeurt van de kerk en toren bleek dat ook de wijzerplaten moesten worden geschilderd, dat was voor het laatst in 1975 gebeurd. De wijzerplaten werden door schilder Jaap van Dijken uit Middelstum geheel opnieuw geschilderd en de cijfers werden opnieuw aangebracht.

Vanaf 13 oktober worden de wijzers aangedreven door het herplaatste middeleeuws uurwerk. Dit uurwerk uit 1561 heeft tot 1948 gefunctioneerd. Gelukkig is dit uurwerk dankzij Piet Kooi bewaard gebleven. De afgelopen maanden is dit uurwerk weer gangbaar gemaakt. Moderne techniek zorgt ervoor dat de tijd juist wordt aangegeven. Het uurwerk uit 1948 is versleten en wordt nu dus opgevolgd door zijn voorganger.

In het kader van de restauratie van de speeltrommel uit 1857 worden ook de hamers van het carillon vervangen, ook die worden door de ingehuurde kraan bovenin de koepel gehesen. Simon Laudy van Klokken- en Kunstgieterij Reiderland uit Beerta, die speeltrommel en uurwerk restaureert, zal nog enige tijd nodig hebben alles te monteren en in te regelen, maar dan kunnen de inwoners van Middelstum ieder heel en half uur weer genieten van het Hemony Carillon.

Back to top button