Waterscouts van Scouting Fivelgroep Delfzijl hebben eigen haven aan het Schildmeer

Steendam – Aan het schildmeer tussen het strand en jachthaven Boei12 vond zaterdagmiddag de feestelijke opening plaats van de thuishaven van de waterscouts van Scouting Fivelgroep Delfzijl. Wethouder Pier Prins van de gemeente Eemsdelta opende samen met burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Midden-Groningen de nieuwe locatie.

De waterscouts van de Fivelgroep uit Delfzijl waren al meer dan 25 jaar wekelijks op het Schildmeer te vinden maar een eigen plek hebben ze echter nooit gehad. De vloot van de scoutinggroep heeft op verschillende locaties aan het meer gelegen. Na vier keer te zijn verhuisd langs het schildmeer hadden ze het wel gehad met al die tijdelijke locaties nadat ze eind 2019 werd medegedeeld dat de locatie die ze op dat moment in gebruik hadden niet meer beschikbaar was.

Er werd er gezocht naar een permanente oplossing. Tussen het strand van het schildmeer en de jachthaven kwam een stukje grond beschikbaar, met de eigenaar werd overeengekomen dat als de scouts binnen een jaar €85.000 wisten in te zamelen de grond voor hen was. Het benodigde bedrag was binnen acht maanden binnengehaald, met behulp van diverse fondsen een crowdfundingsactie en acties van leden kon de grond worden gekocht.

Toen begon het echte werk, de meeste werkzaamheden werden door de vrijwilligers van de scouting zelf uitgevoerd. Dat betekende 30 vierkante meter klei verplaatsen, 50 vierkant meter zand, het leggen van 17550 beton klinkers, het plaatsen van zes grote meerpalen, 250 planken, het plaatsen van 25 rvs bolders en nog veel meer. In totaal 1453 uren aan vrijwilligers werk, maar het resultaat mag er zijn. Op het terrein staat een goede opslagruimte met toilet, goede steigers waar aan de lange steiger ligt De Paap het drijvende clubgebouw van de scoutinggroep.  Aan de meerpalen ligt de rest van de vloot, zoals een stel lelievletten (een type zeilboten) en een aantal kano’s.

Het was voor belangstellenden mogelijk om na de officiële opening een stukje mee te varen op een lelievletten. Ook elders langs het schildmeer konden mensen deelnemen aan activiteiten van Scouting Fivelgroep zoals roetsjen vanaf een zelfgemaakte kabelbaan, of het bakken van broodjes boven een open vuur.

Back to top button