Waterschap Noorderzijlvest zoekt nieuwe jeugdbestuurder

Groningen – Waterschap Noorderzijlvest is op zoek naar jongens en meiden tussen de 14 en 17 jaar oud die de waterwereld willen ontdekken en willen meepraten over water. De huidige jeugdbestuurder, Rutger Smit uit Delfzijl, stopt na twee jaar jeugdbestuur, zodat hij zich volledig kan richten op zijn examenjaar. Rutger: “Het is een van mijn beste beslissingen geweest om jeugdbestuurder te worden en ik kan het iedereen aanraden. Ik heb mezelf enorm ontwikkeld, veel geleerd en leuke en interessante mensen ontmoet. Ik heb een landelijk netwerk opgebouwd, waar ik nu en ook op latere leeftijd nog veel aan ga hebben.”

Jeugdbestuurder
De jeugdbestuurder van het waterschap Noorderzijlvest adviseert het waterschap over het benaderen en betrekken van jongeren bij het waterschapswerk en neemt hierin ook zelf initiatief. Denk aan het organiseren van activiteiten voor jongeren, het geven van gastlessen, het verder opzetten van een jongerenpanel en het benaderen en bereiken van jongeren via sociale media als Instagram.

In gesprek met bestuurders, ministers en politici
“De jonge ambassadeur leert meer over water, over de besluiten die wij als waterschap moeten nemen en de afwegingen die we daarbij maken. Hij of zij krijgt een kijkje in ons bestuurlijke werkveld en doet zelf ook bestuurservaring op”, aldus Carla Alma, bestuurder van Noorderzijlvest.

Ongeveer vier keer per jaar is er een landelijke bijeenkomst met alle jeugdbestuurders van de waterschappen. De jeugdbestuurder vertegenwoordigt daarbij het waterschap Noorderzijlvest. Tijdens deze bijeenkomsten komen de jeugdbestuurders op plekken waar ze anders nooit zouden komen. Ze gaan in gesprek met politici en ministers en krijgen media- en debattraining. Kortom: een veelzijdige, spannende functie!

Wie zoeken we?
* Een enthousiaste middelbare scholier of MBO student uit Groningen of Noord-Drenthe
* Tussen de 14 en 17 jaar oud
* Met interesse in de watersector
* Die actief is op Instagram
* En die twee jaar jeugdwaterschapsbestuurder wil zijn.
Geïnteresseerde jongeren kunnen mailen naar educatie@noorderzijlvest.nl of een bericht achterlaten op Facebook @Noorderzijlvest.

Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur
Het Nationaal Jeugdwaterschapsbestuur is een initiatief van de Unie van Waterschappen. Het heeft als doel jongeren te betrekken bij en te interesseren voor het werk van de waterschappen. Het landelijk Jeugdbestuur denkt mee over water, waterbeheer en de taken van de waterschappen. www.noorderzijlvest.nl/jeugdbestuurder en www.jeugdwaterschap.nl

Back to top button