fbpx
zaterdag 04 december 2021
11.3 C
Delfzijl

VVD Kamerleden bezoeken gemeente Eemsdelta

Godlinze – Vorige week vrijdag zijn zes kamerleden van de VVD fractie (commissie Economie ) op bezoek geweest in de gemeente Eemsdelta om zich op de hoogte te stellen van de versterking- en schadeproblematiek als gevolg van de gaswinning. Samen met de gemeentelijke VVD fractie en een paar leden van de provinciale staten van de VVD werd er een bezoek gebracht aan de Zandplatenbuurt in Delfzijl en een veehouder in Godlinze.

De delegatie, waaronder kamerlid Aukje de Vries die het gasdossier in haar portefeuille heeft en noordelijk Kamerlid Roelien Kamminga, werd in buurtcentrum ’t Houkje in Delfzijl gestart met een gesprek met de directeur van de NCG, dhr. Spijkerman en wat medewerkers. Vervolgens werd een rondwandeling gemaakt door de Zandplatenbuurt, waar veel sloop en nieuwbouw plaatsvindt. Ook vond er een gesprek plaats met het bestuur van de bewonersvereniging Zandplatenbuurt.

Om de mestkelderproblematiek onder de aandacht van de Tweede Kamer te brengen werd er een bezoek gebracht aan veehouder Leon Klijn in Godlinze (foto). Fractievoorzitter Eduard Mulder van de VVD Eemsdelta: ,,Veel veehouders in onze gemeente hebben te maken met lekke mestkelders. We hebben de indruk dat dit nog niet goed bekend is in Den Haag. We hopen dat hier vandaag wat verandering in komt”. De mestkelders van de familie Klijn vertonen sinds de aardbeving in Huizinge (2012) en de daaropvolgende bevingen verschillende scheuren. Dit heeft tot gevolg dat de mest naar buiten lekt en ook grondwater in de mestkelder kan komen. Na jaren touwtrekken met verschillende instanties is er nog steeds geen duidelijkheid voor de familie Klijn. De Haagse Kamerleden konden met eigen ogen de scheuren zien en waren onder de indruk van de enorme brij van rapporten en de bureaucratie  waar de familie Klijn in terechtgekomen is. Eduard Mulder: ,,Ik heb de indruk dat het verhaal van de heer Klijn goed duidelijk is geworden bij de Kamerleden. Wat dat betreft was dit bezoek zeer zinvol”.

Later in de middag werd er nog een bezoek gebracht aan twee inwoners van de Zandplatenbuurt. Een gezin dat net een nieuwe woning had na sloop-nieuwbouw en een gezin wiens woning gesloopt moet worden, terwijl nog onzeker is waar ze terecht komen. De middag werd afgesloten met een borrel in het Havencafé, waar ook de leden van VVD Eemsdelta de mogelijk hadden in gesprek te gaan met de Kamerleden. Eduard Mulder kijkt tevreden terug op het werkbezoek. ,,Door de vele persoonlijke verhalen wordt de aardgasproblematiek teruggebracht tot de menselijke maat. Het waren soms emotionele gesprekken, waar recht uit het hart de onvrede geuit werd. Ik weet zeker dat dit binnengekomen is bij de Kamerleden”.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,326VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer