fbpx
1 C
Delfzijl
16 januari 2021 07:38

Voormalige synagoge Delfzijl wordt logies voor maximaal 12 personen

Delfzijl – Het college van de gemeente Delfzijl heeft ingestemd met de verkoop van de voormalige synagoge. De koper geeft het pand een herbestemming als logies voor groepen van maximaal 12 personen. De koper houdt in zijn ontwerp rekening met de historie en de cultuurhistorische waarden van het gebouw.

Verheugd
Werkgroep 4 mei Delfzijl Centrum heeft positief gereageerd op de plannen van de koper. Ook wethouder Ronde, portefeuille Jeugd, Economie en Cultuur, is verheugd over de verkoop en de nieuwe bestemming van de voormalige synagoge. “Deze bijzondere logies is een mooie toeristische aanvulling voor onze nieuwe gemeente, waarbij het verhaal van de Joodse gemeenschap in Delfzijl blijft voortleven.”

Corten stalen wand
Om de historie van het gebouw en de Joodse gemeenschap in Delfzijl beter zichtbaar en toegankelijk te maken, wordt rondom het Enexis gebouw, aan de achterzijde van het gebouw een corten stalen wand geplaatst. Deze wand wordt een permanente expositieruimte voor de historie van de Joodse gemeenschap in Delfzijl en zal voor iedereen op elk moment van de dag toegankelijk zijn. Het Joods monument “Licht der Zee” aan de voorzijde van het gebouw blijft eigendom van de gemeente.

Gemeentelijk monument
Om de monumentale waarde van het pand zelf zeker te stellen wordt het pand aangewezen als gemeentelijk monument. In de planvorming wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de karakteristieke en de (gemeentelijk) monumentale waarden.

In 2012 heeft de gemeente de voormalige synagoge aan de Singel 50 in Delfzijl gekocht van het Leger des Heils. Sindsdien hebben diverse organisaties kortstondig gebruik gemaakt van het gebouw. Dit jaar is besloten om het pand een nieuwe definitieve bestemming te geven.

Volg ons op

10,774FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten