Vleermuiswerkgroep Groningen organiseert op 28 augustus een vleermuisexcursie in Delfzijl

Delfzijl – De Vleermuiswerkgroep Groningen vertelt op zondagavond 28 augustus in het bosplan Tuikwerderrak vanaf 19.15 uur over het leven van vleermuizen, de verspreiding in Delfzijl en leven met vleermuizen in huis, in de spouw of onder het dak. Daarbij komen ook de zeer moderne filmtechnieken aan de orde die leden van de werkgroep gebruiken om de dieren op te sporen en te registreren. Na de lezing volgt een excursie waarbij men de vleermuizen kan spotten en horen met behulp met detectors.

Er komen in Delfzijl Appingedam acht soorten vleermuizen voor, waaronder twee voor Nederland heel belangrijke soorten. Overdag slapen sommige soorten vleermuizen in huizen, andere soorten in bomen. Bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker. Als het donker wordt, vliegen ze uit, op zoek naar insecten. Met een batdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken, herkend worden en kan hun soort worden bepaald. De werkgroep verwacht dat er bij de excursie minstens drie soorten vleermuizen te vinden zullen zijn.

Delfzijl is erg aantrekkelijk voor vleermuizen vanwege de vele waterpartijen en groene parken. De vleermuizen komen in de omgeving van het Damsterdiep makkelijk aan de kost: ze kunnen er veel muggen vangen.

Als er kolonie vleermuizen tijdelijk in een spouw woont, komt er weleens een vleermuis binnenshuis. Gewoonlijk is er dan sprake van een gat of gaten in de binnenmuur. Als zulke gaten worden dichtgemaakt, blijven de vleermuizen vanzelf binnen in de spouw. De reparatie vermindert tegelijk óók warmteverlies uit de woning. Dat kan een aanzienlijke energiebesparing opleveren!

De vleermuiswerkgroep zoekt nieuwe vrijwilligers die het leuk vinden om ’s avonds vleermuizen te zoeken. Ook mensen met ervaring met solderen, isoleren en energiebesparing, voorlichting en sociale media kunnen bijdragen aan de bescherming van vleermuizen.

De bijeenkomst begint om 19.15 uur in het gebouw van de Scouting Fivelgroep Eemsmond, Vlotterspad 25, 9934 PV Delfzijl. Parkeren bij Vlotterspad hoek Syndicuslaan, daarna 500 meter te voet langs het Damsterdiep tot de Scouting gebouw. De excursie duurt van 20.45 tot 21.45 of 22.15 uur.

Kosten inclusief koffie en thee: volwassenen €6,50, kinderen tot 12 jaar €3,50.

Aanmelden vóór zaterdag 27 augustus bij voorkeur via info@nmfgroningen.nl of tel. 050-3130800 (bgg later nog eens proberen) is nodig voor voldoende begeleiders van de excursie te zorgen.

Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgezegd.

Back to top button