Vlag Brons hangt weer Fier in top maar er is absoluut geen reden tot feest

AppingedamHoewel de vlag weer fier in top hangt is er geen reden voor feest bij de vrijwilligers van het Brons motoren Museum. De stichting Appingedammer Brons Motoren Museum heeft sinds gisteravond weer toegang tot het museum pand aan de Farmsumerweg in Appingedam na dat de rechter voor de tweede keer binnen een week uitspraak had gedaan. De stichting en de verhuurder van het pand Control Seal hebben een slepend conflict over de huur van het museum pand al eerder stonden de ze tegen over elkaar in de rechtbank.

Conflict
De oorzaak van de conflicten is een ruzie over afspraken uit het verleden. Volgens de stichting is in het verleden afgesproken dat zij het pand zou opknappen en uiteindelijk zou kopen van Control Seal. Verspijkeren gebeurde, maar tot een koop is het nog niet gekomen. De stichting zegt dat nieuwe directieleden ontkennen dat er ooit afspraken zijn gemaakt over de koop van het pand.

Rechtszaak
Bijna twee week geleden begon Control Seal zonder overleg met het ‘verbouwen’ van het museum pand. Vrijwilligers en het bestuur van het museum mochten het terrein niet meer op er werd zelf extra beveiliging ingezet om daar op toe te zien.  Dakramen werden verwijderd en niet meer toegedicht zodat weer en wind vrij spel hadden in het pand, deuren en ramen werden vernield. Het interieur werd overhoop gehaald. De stichting stapte naar de rechter om de moedwillige vernieling van het cultureel erfgoed te stoppen en met succes.

Afgelopen woensdag deed de rechter uitspraak in de zaak die de stichting tegen Control Seal had aangespannen en stelde het museumbestuur op alle punten in het gelijk. Het bedrijf moest met onmiddellijke ingang de werkzaamheden stoppen en de schade aan het pand herstellen.  Control Seal moest van de rechter om tafel met de stichting om een oplossing in het conflict te vinden. Beide partijen kwamen er  samen niet uit en er volgde vrijdag opnieuw een rechtszaak.  De rechter heeft Control Seal op alle punten in het ongelijk gesteld en veroordeeld om onder de straffe van een dwangsom vrijwilligers weer toegang te geven tot het museumterrein. Bij het niet nakomen en of hinderen volgt een boete van 25.000 euro te betalen aan de Brons stichting met een maximum tot 1.000.000 euro. Ze moeten het pand vandaag wind en waterdicht opleveren. Hier aan wordt gewerkt, medewerkers zijn bezig zeilen te bevestigen op het dak van het pand. Dit gebeurt op z’n knullige wijze dat het pand nog lang niet wind en water dicht is. Ook zijn de deuren met kozijnen uit het pand gesloopt.

Vrijwilligers zijn ondertussen druk bezig met het inventariseren van de schade die is aangericht door control Seal. Er wordt nog bekeken in hoeverre de motoren zijn beschadigd door water wat via het uitlaatsysteem in de machines is gekomen omdat de schoorsteenpijpen van het dak zijn gesloopt. Eind van de maand volgt er nog een rechtszaak waar in de toekomst van het museum op het terrein van Control Seal wordt besproken.

Back to top button