Verdachte zedenzaak Appingedam komt voorlopig vrij

Appingedam – De 29-jarige man uit Noord-Ierland, die verdacht wordt van ontucht met zes kinderen in Appingedam, komt op voorwaarden vrij. De zaak wordt 28 oktober inhoudelijk behandeld. 

De man mag zijn strafproces in vrijheid afwachten, maar mag onder meer Nederland niet verlaten en hij moet zich melden, wanneer dit wordt gevraagd. De rechter wil dat hij eind oktober op de zitting verschijnt. 

Grote onrust
Het Openbaar Ministerie verwijt de man dat hij vorig jaar in september in de wijk Opwierde in Appingedam kinderen tussen de vier en elf jaar oud heeft misbruikt. Dit zorgde voor grote onrust onder de ouders. Het televisieprogramma ‘Opsporing verzocht’ zou hier aandacht aan besteden. Kort voor de uitzending hield de politie de verdachte aan op de A7 bij Beesterzwaag. De uitzending werd gecandeld.  

Bruiloft
Op de telefoon van de man stond kinderporno. Hij wilde in eerste instantie niets verklaren. Hij kampt vermoedelijk met pedofiele stoornissen en wil nu wel meewerken aan een behandeling. Zijn proceshouding is in positieve zin veranderd, zei de rechter. De Ier is kort op verlof geweest voor een bruiloft en kwam netjes terug. 

Geen plek
De kans ontstaat dat het voorarrest langer gaat duren dat de straf die hij mogelijk krijgt opgelegd. En de persoonlijke belangen van de man gaan ook zwaarder wegen. Er is nog niet direct een plek voor hem binnen de geestelijke gezondheidszorg. De rechter vindt dit niet in de weg staan om de man vrij te laten, omdat de inhoudelijke behandeling van de zaak al over vier weken is.  

Back to top button