Veel mensen aanwezig bij dodenherdenking in Delfzijl

Delfzijl – Op woensdag 4 mei herdachten we in de gemeente Eemsdelta onder andere bij het monument Tulp voor het gemeentehuis in Delfzijl alle burgers en militairen die in Nederland of elders in de wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In de gemeente Eemsdelta vonden bij de verschillende monumenten herdenkingen plaats.

Leerlingen scholen herdenken bij monumenten
De traditionele stoet langs diverse herdenkingsmonumenten in Delfzijl werd ook dit jaar weer gelopen, maar dan in een andere samenstelling. Om meer jongeren te betrekken bij de 4 mei herdenking heeft Werkgroep 4 mei Delfzijl diverse scholen en verenigingen uitgenodigd om aan de stoet deel te nemen.

Tijdens deze stille tocht hebben de leerlingen bij de herdenkingsmomenten verzetsmonument ’t Zwaantje, monument Joanna, Eregraven Gemenebest, Joods monument Licht der Zee en het koffermonument Stilgestaan.

Plaquette Wilhelmshaven
Leden van het Comité oud-gevangenen Wilhelmshaven en Brockzetel hebben bloemen gelegd bij de plaquette Wilhelmshaven in de hal van het gemeentehuis. Deze bloemlegging kon door de coronapandemie in 2020 niet plaatsvinden. De plaquette is een geschenk van oud-gevangenen van het Duitse concentratiekamp ‘Schwartzer Weg’ in Wilhelmshaven aan Delfzijl, uit dankbaarheid voor de hartelijke ontvangst die zij na hun gevangenschap kregen van de inwoners. Op 16 april 1945 keerden zij via Delfzijl weer terug naar huis

Herdenking voor het gemeentehuis
Onder leiding van ceremoniemeester de herdenking, mevrouw Cynthia Heinen werd het programma rond de herdenking in goede banen geleid. Om de bevrijders van de regio Delfzijl te eren werd de Canadese vlag halfstok gehesen door leden van de Koninklijke Marechaussee. Piper Gareth Fraser en snare drummer Leo zorgden in het tenue van de Canadese Cape Breton Highlanders voor een passende muzikale omlijsting van doedelzakmuziek. Dit Canadese regiment heeft mede bijgedragen aan de bevrijding van Delfzijl en Farmsum.

Na het Signaal Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus heeft burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta een toespraak houden. Een leerling van BS Farmsumerborg heeft aansluitend een eigen gedicht over oorlog en vrijheid voordragen. Gastspreker mevrouw Natalja Kappen – Tokan vertelde over haar geboorteland Oekraïne. Bij de herdenking waren ook een aantal vluchtelingen aanwezig die in de gemeente worden opgevangen. De traditionele krans- en bloemlegging werd dit jaar afgesloten met een defilé. Iedereen kon tijdens dit moment een bloem leggen in de Herdenkingsmand aan de voet van het herdenkingsmonument Tulp voor het gemeentehuis.

Back to top button