fbpx
19.3 C
Delfzijl
woensdag 03 juni 2020
Home 112-nieuws Vanmiddag en vanavond (zeer) zware windstoten door storm Ciara

Vanmiddag en vanavond (zeer) zware windstoten door storm Ciara

Nederland – Dat het vandaag gaat stormen aan zee en bij de Wadden met windkracht 9 is inmiddels wel bekend. Verraderlijk zijn de zeer zware windstoten die later vanmiddag en vanavond worden verwacht en daarvoor geldt code oranje. Vooral vanavond zijn in het hele land, tijdens de passage van een felle buienlijn, zeer zware windstoten tot 130 km/uur mogelijk. In het noordwestelijk kustgebied en op de Wadden komen vanmiddag al rukwinden tot 130 km/uur voor.

Storm Ciara is razendsnel de Atlantische Oceaan overgestoken en bepaalt vandaag ons weerbeeld. Vanochtend al gaat het vanuit het westen regenen. De zuiden- tot zuidwestenwind neemt daarbij geleidelijk in kracht toe en later vanochtend waait het boven land (vrij) krachtig (5-6 bft.) en aan zee en rondom het IJsselmeer hard, windkracht 7. Bij de Wadden is de wind al stormachtig, kracht 8 met kans op zware windstoten van 90-105 km/uur. In de tweede helft van de ochtend wordt stormkracht bereikt (windkracht 9). Boven land zijn windstoten tot 75 km/uur en in de kustgebieden tot 90 km/uur mogelijk.

Later vanmiddag en vanavond code oranje
Vanmiddag neemt de wind verder in kracht toe en aan zee komt een zuidwesterstorm te staan, windkracht 9. Bij de westelijke Wadden kan de wind tippen aan stormkracht 10, een zware storm. Belangrijker zijn de zware tot zeer zware windstoten die gaan voorkomen. Daarvoor geldt vanaf later vanmiddag en vanavond code oranje. Boven land komen aan het eind van de middag zware windstoten van 90-100 km/uur voor. In de kustgebieden komen zeer zware windstoten voor van 100-110 km/uur en in het noordwestelijk kustgebied en bij de westelijke Wadden zijn rukwinden van 120-130 km/uur mogelijk.

Nog zwaardere windstoten mogelijk bij passage buienlijn
Vanavond trekt vanuit het noordwesten een gebied met felle buien over het land naar het zuidoosten. Het regent niet alleen flink, er is ook kans op onweer. Verder zijn overal in het land zeer zware windstoten mogelijk tot 130 km/uur. Lokaal kan de wind zelfs uithalen naar meer dan 130 km/uur. Bedenk dat bomen kunnen ontwortelen bij windstoten van 100 km/uur, dus de kans op schade is groot. Zet alles goed vast en hou de waarschuwingen in de gaten.

Komende week aanhoudend onstuimig
Na de passage van de buienlijn neemt de wind vannacht af naar krachtig boven land en stormachtig aan zee, windkracht 6 tot 8. Er blijven zware windstoten mogelijk van 75-100 km/uur. Dit onstuimige weer houdt ook de komende dagen aan. Daarbij staat vaak een vlagerige westenwind, maar tot een storm komt het waarschijnlijk niet meer. Wel komt het tot buien en deze buien kunnen dinsdag winters van karakter zijn en gepaard gaan met hagel en natte sneeuw. De temperatuur, die vandaag uitkomt tussen 12 en 14 graden, is komende week wat lager.

Tips en eventuele foto’s zijn welkom! Tips stuur een appje naar: 06-22518564 of via social media. Mail: foto@eemskrant.nl

Advertenties