fbpx
11.2 C
Delfzijl
zondag 31 mei 2020
Home Agenda tips Museum Stad Appingedam brengt oorlog en bevrijding in beeld

Museum Stad Appingedam brengt oorlog en bevrijding in beeld

Appingedam – Het is dit jaar 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, wat tot tal van activiteiten leidt in Nederland. Veel musea besteden hier aandacht aan, zo ook het Museum Stad Appingedam. Maar dan niet met een tentoonstelling van gebruiksvoorwerpen uit de oorlog en de bevrijding, want die zijn er al veel in het land. In het museum komt de nadruk te liggen op de beeldende kunst in deze periode: hoe legden kunstenaars en amateurkunstenaars de oorlog vast op het doek, in foto’s en sculpturen. Ook de bevrijding inspireerde veel kunstenaars tot het maken van siervoorwerpen, schilderijen, penningen en plaquettes.

In de collectie van het museum bevindt zich een prent van Wyp Zanstra van Appingedam met kapotgeschoten gebouwen en veel symboliek. Deze prent werd na de bevrijding uitgedeeld aan schoolkinderen in Appingedam. Maar ook uit de oorlogsjaren zijn tal van tekeningen en schilderijen bewaard gebleven. Bijzonder is de tekening van de Wijkstraat, gemaakt door een onderduiker met als enig voorbeeld een ansichtkaart. Of de aquarellen van een Duitse soldaat, L. Becker, die in Appingedam verbleef en enkele stadsgezichten heeft geschilderd.

Het museum hoopt voor deze tentoonstelling een boeiend beeldverslag te kunnen laten zien van de oorlogs- en bevrijdingsperiode. Mocht u nog een kunstobject of schilderij of tekening uit deze periode in uw bezit hebben en het museum mag dit lenen, wilt u dan een mail sturen naar info@museumstadappingedam.nl of het museum bellen van dinsdag t/m vrijdag tussen 11:00 en 17:00 uur. 

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling organiseert het museum samen met het IVAK een schilder/teken- en dichtwedstrijd met als thema ‘Wat is vrijheid’ voor scholieren in het basis- en voortgezet onderwijs. Binnenkort volgt hierover meer informatie. 

Advertenties