Van bijzonder koude Bevrijdingsdag naar een warm weekend

Nederland – Met 9-11 graden, buien met hagel en een vlagerige wind lijkt het wel maart. Deze Bevrijdingsdag valt dan ook in de top-10 koudste. Vanmiddag neemt de buiigheid af en breekt de zon vaker door. In het weekend kunnen we juist warm weer verwachten door een zuidenwind. Zaterdag wordt het 14-18 graden en zondag wordt het 18-23 graden. In het zuidoosten is kans op zomerse warmte van 25 graden. Er zijn dan zonnige perioden, maar er is ook kans op een bui.

Bevrijdingsdag begint behoorlijk wisselvallig. Vanochtend trekken buien over het land en daarbij is kans op wat hagel en heel lokaal ook een klap onweer. Daarbij staat een matige tot vrij krachtige en in het noorden krachtige tot harde wind (windkracht 6 tot 7). Er zijn ook droge perioden waarin de zon even te zien is.

Minder buien, maar het blijft koud
In de loop van de middag neemt het aantal buien af en zal de zon wat vaker schijnen, maar geheel droog wordt het niet. Het blijft een groot deel van de middag onstuimig en daarbij is in het Waddengebied kans op windstoten tot 75 km per uur. Doordat de wind uit het westen tot noordwesten komt is het kouder dan normaal. Het wordt slechts 9 tot 11 graden. Gemiddeld is het de eerste 10 dagen van mei 14 tot 19 graden. Met zo’n 10 graden in De Bilt valt Bevrijdingsdag dit jaar in de top-10 koudste.

De kou van vandaag staat in schril contrast met de verwachting voor het weekend. Komende dagen zijn er buien en is het met 10-13 graden iets minder koud. In het weekend wordt de wind zuidelijk en voert geleidelijk steeds zachtere lucht aan. Zaterdag is het nog een tijd bewolkt en kan er wat regen vallen. Als het regengebied ons pas in de avond bereikt is het best aangenaam weer met maxima van 13 graden in het noordwesten tot 16 in het zuidoosten. Maar wanneer het de hele middag regent, dan wordt het maximaal 14 graden.

Zondag eindelijk warm
Zondag is het warm lenteweer met maxima van 19-24 graden. In het zuidoosten kan het met 25 graden zomers warm worden. Daarbij kunnen we zonnige perioden verwachten, maar er is ook kans op een enkele bui.

De warmte is van korte duur en na het weekend zal de middagtemperatuur een aantal graden dalen. Halverwege de week is het zo’n 14-17 graden, dus de echte kou komt niet terug.

Back to top button