Farmsumerkerk kleurt rood wit blauw in het kader van 75 + 1 jaar vrijheid

Farmsum – Als onderdeel van het provinciaal programma 75 + 1 jaar vrijheid zal de toren van de kerk in Farmsum van 23 april tot en met 5 mei 2021 was de Farmsumerkerk na zonsondergang verlicht. Sinds 23 april was de toren met rode lampen uitgelicht als symbool voor de strijd die precies 75+1 jaar geleden werd gestreden in en rond Farmsum. Op 2 mei veranderde de kleur naar wit. Dit omdat Farmsum op 2 mei als laatste plek op het vaste land is bevrijd. Van 3 mei tot en met 5 mei krijgt de toren de kleuren rood, wit en blauw.

Burgemeester Gerard Beukema: “Alle kleuren en dagen waarop de toren verlicht is, staan symbool voor de strijd die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Farmsum heeft plaats gevonden. Door de toren te verlichten kunnen we meerdere dagen met elkaar stilstaan bij de tragedie die plaats heeft gevonden in Farmsum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook nu 76 jaar later is het belangrijk dat het verhaal verteld blijft worden.”

Farmsum tijdens de Tweede Wereldoorlog
De Vijfde Canadese Pantserdivisie kreeg in april 1945 de opdracht om de omgeving van Delfzijl te bevrijden. Vanaf 23 april werden de Duitsers onder vuur genomen. Pas op woensdag 2 mei 1945 brak na hevige strijd de laatste Duitse tegenstand in Farmsum en omgeving. De 400 Duitse soldaten die zich in de kerk hadden verschanst, verlieten ’s morgens de Farmsumerkerk en werden krijgsgevangen genomen. Bij de strijd om Delfzijl stierven tenminste 88 Nederlanders, 102 Canadezen en 185 Duitsers.

Bevrijdingsfestival Groningen
Bijna alle activiteiten die vorig jaar in onze gemeente en ook provinciaal in het kader van 75 jaar bevrijding georganiseerd waren, konden in verband met het coronavirus niet door gaan. Het provinciaal programma heeft dit jaar voor een alternatief gekozen, namelijk een visuele radio uitzending, die als stream live te volgen is via diverse mediakanalen. Op de website www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl is hierover meer informatie te vinden.

Back to top button