Uiterst zacht en wisselvallig kerstweekend

Nederland – Tijdens dit lange kerstweekend is van winterse perikelen geen sprake. Sterker nog, het wordt een uiterst zacht weekend met temperaturen ruim in de dubbele cijfers. Bijna dagelijks is kans op regen en ook de zon komt er niet of nauwelijks aan te pas.

Het is al een tijdje wisselvallig decemberweer met soms ook veel wind. Donderdag noteerden we zelfs de eerste officiële winterstorm van het jaar. Zo onstuimig wordt het dit weekend niet, maar de rust keert ook niet geheel terug in de atmosfeer.

Zacht en nat weekend
Zaterdag staat er nog steeds een stevige westenwind. Daarmee wordt een nieuw regengebied richting ons land aangevoerd. Vooral in het noorden en oosten kan het enige tijd regenen. In het westen en zuiden is het vaker droog en mogelijk houdt het zuidwesten het zelfs de hele dag droog. De zon breekt niet of nauwelijks door en met maxima van 9 tot 12 graden is het op veel plekken in ons land zacht. Alleen in het noordoosten van het land kan het een groot gedeelte van de dag een stuk kouder zijn met 4 tot 7 graden.

Ook zondag verloopt ronduit wisselvallig met de hele dag kans op buien of regengebieden die over ons land trekken. Tussendoor zijn ook enkele droge momenten, maar de zon blijft overal schuil achter de wolken. Een matige tot krachtige (zuid)westenwind, 4-6 Bft, voert nog zachtere lucht richting ons land aan. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 11 tot maar liefst 13 graden. Ook kerstavond verloopt op veel plekken in ons land ronduit nat.

Wederom een groene kerst dit jaar
Tijdens de kerstdagen zelf blijft het zachte decemberweer in stand. Vooral eerste kerstdag lijkt opnieuw zeer zacht te verlopen met maxima die in heel het land uitkomen rond 12 graden. Tweede kerstdag is het een graad of 9.

Op eerste kerstdag is het net als in het weekend vaak nat. Gedurende de dag hebben we te maken met perioden met regen, maar tweede kerstdag ziet het er een stuk rooskleuriger uit. In de ochtend is nog wat regen mogelijk, maar in de middag is het op de meeste plaatsen droog met mogelijk wat zon! Daarmee is het prima weer om naar de kerstmarkt te gaan of als jij naar de familie gaat.

Bron
Weeronline
Back to top button