Hoogwater in de haven van Delfzijl; verwachte waterstand van 4.70 boven NAP blijft uit

Delfzijl – Als gevolg van de noordwestenwind van storm Pia die donderdag en deels vrijdagnacht over het land trok, gecombineerd met hoogwater, werd het waterpeil in de Eems-Dollard aanzienlijk verhoogd. Op donderdagmiddag werden de dijkdoorgangen (coupures) in de haven van Delfzijl gesloten in verband met de verwachte waterstand van 3.50 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). Uiteindelijk steeg het water niet hoger dan 3.38 meter boven NAP.

Vanmorgen, rond half zeven, werd een nog hogere waterstand van 4.70 meter boven NAP verwacht. In de praktijk bleek dit echter 4.13 meter te zijn. Het water reikte tot aan de coupures en sijpelde op sommige plaatsen onder de deuren door. Op het haventerrein, met bedrijven zoals Hotel Boegschroef, werd met spanning naar de waterstand gekeken. Bij 4.30 meter boven NAP zou het restaurantgedeelte onder water lopen. Donderdagavond waren medewerkers daarom druk bezig met het uitruimen van het restaurant om de schade zoveel mogelijk te beperken.

De combinatie van de krachtige storm en de golfslag had ook impact op het stadstrand, waar een deel ervan in zee verdween.

In de vroege ochtenduren waren de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s al druk in de weer met een volledige dijkbewaking. Gelukkig werden er geen beschadigingen aan de dijk waargenomen. Bij daglicht werd een tweede inspectieronde gelopen, en rond kwart voor elf werden de dijkdoorgangen bij Delfzijl weer geopend, waardoor het verkeer weer door de haven kon.

Back to top button