Tsjernobyl kinderen beleven komende weken een onbezorgde tijd in Delfzijl

Delfzijl – Op zaterdag 9 januari 2016 ontvangt de Stichting Hulp Tsjernobyl Kinderen Delfzijl voor de achtste keer sinds het ontstaan van de Stichting een groot aantal kinderen en enkele begeleiders uit Wit-Rusland. Deze keer zijn het kinderen uit Bolsjoi Orly en Liadjets en omliggende dorpjes. Vijfentwintig  kinderen verblijven voor een periode van zeven weken bij gastgezinnen in de gemeenten Delfzijl en Appingedam. Burgemeester G. Beukema van de gemeente Delfzijl en de Stichting verwelkomen de kinderen en hun begeleiders op 9 januari in de Molenberg te Delfzijl.

Programma voor de kinderen
De tijd dat de kinderen in Delfzijl zijn krijgen zij in de Brede School Tuikwerd onderwijs van hun eigen juf, kunnen ze wekelijks zwemmen in Dubbelslag en maken uitstapjes. Met een leuk programma wil de Stichting de kinderen een onbezorgde tijd geven. ‘En we willen natuurlijk dat ze sterker en gezonder worden door hun verblijf in Nederland’ zegt Buffinga. Het geld dat nodig is voor de reis en het verblijf wordt bij elkaar gebracht door bedrijven, kerken en particulieren. Daarnaast zijn er veel acties tijdens het verblijf van de kinderen. Wilt u meer informatie over de Stichting? Kijkt u dan op www.tsjernobyldz.nl.

Ontstaan Stichting
Op 26 april 1986 vond er in Wit-Rusland een grote nucleaire ramp plaats waarbij 600.000 kinderen besmet raakten. Naast allerlei ziektes en een slechte conditie kregen veel kinderen kanker. Een aantal kerken/kerkgemeenten van Delfzijl en Appingedam heeft in 1999 de Stichting Hulp Tsjernobyl Kinderen Delfzijl in het leven geroepen. De Stichting haalt om de twee tot drie jaar een groep kinderen naar Delfzijl. De kinderen, hun juffen en de tolk worden dan gehuisvest bij gastgezinnen. ‘Natuurlijk vinden de kinderen het allemaal heel spannend’ zegt Cor Buffinga, voorzitter van de Stichting. Als de kinderen in de bus stappen naar Nederland zijn ze stil en een beetje nerveus. Ze vragen zich af hoe het zal zijn in Nederland, wie hun gastouders zijn, met wie ze kunnen spelen en of ze de mensen en kinderen in Nederland begrijpen. Ook de ouders zijn bij het afscheid een beetje bezorgd en verdrietig, maar dat is heel begrijpelijk’.

Back to top button