Finalisten Energiewacht Hogeland Cup bekend

Uithuizen – De halve finales van de Energiewacht Hogeland Cup leverden enkele opvallende surprises op. Dat Appingedam zich ’s middags zou plaatsen voor de finaledag had iedereen wel verwacht. SIOS verraste echter door zich als tweede óók te plaatsen. ’s Avonds bleek NEC Delfzijl ongenaakbaar, terwijl de verliezend finalist van vorig jaar – SV Bedum (za) – met één puntje laatste werd. Titelverdediger Omlandia werd ook geëlimineerd, op basis van het doelsaldo. In het onderlinge slotduel met Omlandia had VIBOA aan een puntje genoeg en zo geschiedde: 2-2.

Wie de beide halve finalepoules eens goed onder ogen nam kwam zaterdag al gauw tot de conclusie dat de kracht van de ploegen in beide poules misschien wat onevenredig was verdeeld. Toch hoort ook dat bij een echt toernooi. In de eerste halve finalepoule was het ’s middags de beurt aan Appingedam, Warffum, SIOS en SC Loppersum. De Lopsters beten meteen al van zich af door Warffum met 4-1 te verslaan, mede door een hattrick van Mark van Doorn, die onder meer twee vrije trappen op identieke wijze benutte. In het tweede pouleduel versloeg Appingedam SIOS met 3-1 en daarmee was de toon gezet.

SIOS vocht zich echter knap terug in de poule. Het belangrijke duel tegen SC Loppersum werd namelijk met 1-2 gewonnen door een treffer van Reinder Haaksema in de laatste seconde van het duel. De juichkreet die de Sauwerder aanvoerder door de Mencke schalde gaf het belang van deze driepunter goed weer. Ondertussen verpletterde Appingedam het arme Warffum met 10-1. Toen de Damsters vervolgens ook Loppersum versloegen (5-0) en SIOS daarna Warffum opzij zette (5-3), was duidelijk dat SIOS zich met poulewinnaar Appingedam mag gaan melden op de finaledag. Vooral een knappe prestatie van SIOS, dat de Energiewacht Hogeland Cup startte in het B-toernooi.

Toch waren de meeste ogen al gauw gericht op de avondpoule. Want dat er zaterdagavond een favoriet voor de eindzege zou gaan sneuvelen, was op voorhand al duidelijk. Omlandia en SV Bedum (za) openden de tweede halve finalepoule en dat leverde een nipte zege (2-1) op voor de Ten Boersters, die Jan Oosterbeek tweemaal zagen scoren. De verhoudingen lagen dicht bij elkaar in dit duel en dat gold ook voor het treffen tussen VIBOA en NEC Delfzijl. De formatie uit de havenstad nam gauw de leiding door Nino Tualena, waarna Wouter Bloem pas een aantal minuten voor tijd gelijk maakte. VIBOA nam risico’s door met een meevoetballende doelman voor de winst te gaan, maar een foute breedtepass leidde de 1-2 voor NEC Delfzijl in. In de slotminuut werd het ook nog 1-3.

Toen NEC Delfzijl hierna ook Omlandia met 1-2 versloeg, was de verrassing compleet. De Ten Boersters, die ’s middags ook al op het zaalvoetbaltoernooi van Scheemda hadden gespeeld, oogden niet altijd even scherp en moesten zich na een rake knal van Arjen Klasens gewonnen geven. SV Bedum (za) had tussendoor met 0-3 van VIBOA verloren, waardoor de Winsumers met het oog op de tweede plek goede zaken deden qua doelsaldo. De Bedumers herstelden zich, door in hun slotduel nog een puntje te pakken tegen NEC Delfzijl (1-1), dat na dit duel met zeven punten zeker was van de eerste plek in de poule. Omlandia en VIBOA mochten vervolgens in een duel op het scherpst van de snede uitmaken wie tweede zou worden. Hovenkamp bracht Omlandia op 0-1, maar twee rake uithalen van Steffen Vader brachten VIBOA laat in het duel op 2-1. Een slotoffensief leverde nog de 2-2 van Martin Oudman op, maar verder kwam Omlandia niet. Omdat VIBOA genoeg had aan een remise, mogen zij zich ook melden op de finaledag op 9 januari.

Back to top button