The Sower in het park van de Fraeylemaborg

Slochteren – Tot en met 4 september 2022 vindt de eerste editie plaats van de Ostfriesland Biennale. Dertig kunstwerken van internationaal gerenommeerde en veelbelovende kunstenaars zijn te zien in de streek Oost-Friesland en de provincie Groningen.

De Fraeylemaborg is onderdeel van deze kunstmanifestatie met een robuust beeld, gemaakt door Atelier van Lieshout (AVL). Het beeld heet The Sower (de Zaaier) en is gemaakt van staal en beton. Van Lieshout zegt hier zelf over: Boeren zijn afhankelijk van de aarde en onderwerpen zich eraan, maar ze proberen ook de natuur vorm te geven en te manipuleren. De Zaaier is een klassiek sculpturaal thema dat AVL heeft uitgevoerd in een stijl die Russisch constructivisme combineert – opkomen voor geloof in techniek- met Vlaams primitivisme, dat de mens afbeeldt als onderworpen aan de natuur.

De Sower heeft een toepasselijke plek gekregen op een open veld helemaal achterin het park van de Fraeylemaborg. Op een 19de eeuwse ontwerptekening van dit park kan je zien dat daar een goudgeel graanveld was bedacht, midden tussen de donkergroene boompartijen. Op die manier werd in de romantische Engelse Landschapsstijl het boerenleven binnengehaald en vermengd met de cultuuraanleg.

Het park van de Fraeylemaborg is vrij toegankelijk van zonsopkomst tot zonsondergang.

Back to top button