Tentoonstelling Museum Helmantel Groninger kerken – Europees erfgoed

Westeremden – Dit jaar vindt in De Weem van Westeremden een bijzondere tentoonstelling plaats. Deze tentoonstelling sluit aan bij het 50-jarig bestaan van de Stichting Oude Groninger Kerken. Er worden interieurs van kerken uit Groningen, maar ook uit andere delen van Nederland en uit West – Europa getoond, allen geschilderd door Henk Helmantel.

Interieurs van veelal Romaanse kerken en kloosters. Kleine en intieme dorpskerken, maar ook het beroemde klooster Le Thoronet of de Dom van Speyer. Ook zijn er stillevens met vooral voorwerpen uit de Middeleeuwen te zien, maar ook met archeologische vondsten. Daarnaast zijn er sculpturen, meubels en gebruiksvoorwerpen te zien uit de Middeleeuwen en Renaissance.

Boek
Begin mei werd er een nieuw boek gepresenteerd met als titel: “museum Helmantel, schoonheid en traditie”. Dit boek geeft een ruime inkijk in de diverse collecties die zich bevinden in Museum Helmantel. Beeldende kunst uit vooral de 20e eeuw; een belangrijke collectie Middeleeuwse sculpturen in hout en steen van rond 1200 – 1525 afkomstig uit Nederland en West – Europa; Delfts Wit; Romeins glas; Europees glas; brons; tin; gebruiksaardewerk; maar ook brons en aardwerk uit China; meubels uit de 15e en 16e eeuw.

De diverse thema’s zijn voorzien van inleidingen en beschrijvingen van deskundigen. Veel van de verzamelde objecten figuren op de stillevens van Henk Helmantel. Ook worden er ongeveer 35 schilderijen van zijn hand afgebeeld. Tenslotte krijgt ook de tussen 1974 en 1985 volledig gereconstrueerde herbouwde Middeleeuws pastorie-boerderij de volle aandacht. Het boek is zeer rijk geïllustreerd en telt ongeveer 200 pagina’s en kost €39,00 .Het is een uitgave van Art Revisited. Verkrijgbaar in het museum en in de boekwinkel.

Openingstijden van  3 mei t/m 26 oktober 2019.
Op donderdag-, vrijdag- en zaterdag middag van 13 tot 17 uur. Groepen op afspraak.

Iedere  laatste woensdag van de maand is er een rondleiding door het hele gebouw.
Afspraak noodzakelijk . Zie ook voor verdere activiteiten onze website www.helmantel.nl

Back to top button