fbpx
woensdag 08 december 2021
11.3 C
Delfzijl

Subsidie voor planontwikkeling waterrijke en groene dorpsrand ’t Zandt

’t Zandt – Hoe kun je in ’t Zandt een groene en waterrijke dorpsrand aanleggen, met respect voor de kwaliteiten van het dorp en landschap? Over dat vraagstuk buigen studenten en dorpsbewoners zich de komende tijd, in samenwerking met landschapsbureau LAOS. De provincie draagt ruim € 12.000 subsidie bij. Ook de gemeente Eemsdelta, het Alfa College en Noorderpoort betalen mee aan het project.

40 leerlingen van het Alfa College werken het project uit onder leiding van een landschapsarchitect. De leerlingen maken ontwerpen voor het water en de inrichting van het dorpsgroen. De plannen zijn gebaseerd op de kwaliteiten van het dijkdorp en het landschap en hebben meerwaarde voor de omgeving. De openheid van het landschap is karakteristiek, maar er is nu ook behoefte aan groen en water. De leerlingen en de landschapsarchitect leggen de ontwerpen voor aan dorpsbewoners, die een actieve rol krijgen in het project.

Landgoed De Camping
De subsidie is aangevraagd door stichting Landgoed De Camping in ’t Zandt. Drie jaar geleden ontstond op de plek van de voormalige voetbalvereniging een camping. Landgoed De Camping omschrijft zich als een ‘sociaal dorpsbedrijf’, waar veel verschillende activiteiten worden gecombineerd. Er is een dorpswinkel, een werkplaats en werkleerbedrijf voor jongeren vanuit het mbo en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Klein plan, groot verschil
“Soms kun je met een klein plan een groot verschil maken. Dat is in ’t Zandt het geval”,  zegt
gedeputeerde Mirjam Wulfse.”Met een relatief klein subsidiebedrag helpen we mee om de
leefbaarheid en de ruimtelijke kwaliteit in het dorp te vergroten. Dit plan zorgt ervoor dat er straks ook kleinschalige recreatie mogelijk is in de omgeving. Je kunt er wandelen, fietsen en recreëren op het water.”

Ruimtelijke kwaliteit
Het project ‘Ontwikkelingsvisie Groen en Landschap ’t Zandt’ ontvangt ruim € 12.000 subsidie van de provincie. Dat komt uit de regeling Ruimtelijke kwaliteit. Deze subsidie is bedoeld voor onderzoek om de kwaliteit van het landschap en de bebouwing in beeld te brengen. Ook is er geld voor de inzet van ontwerpers op het gebied van stedenbouw en landschap. Op die manier blijft de provincie aantrekkelijk voor inwoners en bezoekers.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,330VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer