Subsidie uit Mediafonds voor drie journalistieke projecten

Groningen – Drie journalistieke projecten krijgen een bijdrage van de provincie Groningen uit het Mediafonds. Het gaat om een documentaire van Ewald Wels over Chileense vluchtelingen in Delfzijl, een radiodocumentaire van Willem de Haan en Lejo Siepe over de strijd tegen de georganiseerde misdaad in Groningen en een boek over de rol van Groningen als energieproducent door Louis Stiller. Bij elkaar krijgen de projecten bijna 16000 euro subsidie. Zes projecten deden een aanvraag bij het Mediafonds. Daarvan zijn er drie gehonoreerd.

Het Mediafonds is bedoeld om de lokale en regionale journalistiek de kans te geven om dieper in te gaan op actuele onderwerpen in onze regio. De provincie Groningen vindt het belangrijk voor de regionale democratie dat inwoners goed geïnformeerd zijn over wat er in onze regio speelt. Het Mediafonds stelt geld beschikbaar voor journalistieke producties voor zowel krant, als radio, tv en internet. Onderwerpen mogen lokaal zijn, maar moeten voor een bredere doelgroep interessant zijn. Voor het fonds is de komende vier jaar jaarlijks bijna 100.000 euro beschikbaar. De subsidie kan twee keer per jaar aangevraagd worden.

In veilige Haven
Ewald Wels maakt een korte documentaire over de opvang van Chileense vluchtelingen in Delfzijl in de jaren zeventig en de periode daarna. De documentaire moet ‘In veilige Haven’ gaan heten en gaat over één van de gevluchte Chileense families die precies veertig jaar geleden in Delfzijl terecht kwam. Een grote groep Groningse vrijwilligers ontfermde zich over de familie. De korte documentaire moet onderdeel worden van een langere documentaire.

Strijd tegen georganiseerde misdaad
Lejo Siepe en Willem de Haan gaan onderzoek doen naar zware criminaliteit en de rol van het RIEC Noord, een onderdeel van de politie dat overheden ondersteunt bij de aanpak van de georganiseerde misdaad. Met de resultaten van het journalistieke onderzoek worden twee uitzendingen gemaakt voor het VPRO-radioprogramma Argos. Als uitgangspunt nemen de journalisten de reconstructie van een moordzaak in de Indische Buurt in Groningen.

Hoe Nederland wordt wakker geschud
Journalist en schrijver Louis Stiller schrijft een boek over Groningen als energieproducent. Groningen speelt een belangrijke rol in de energiewinning in Nederland, maar ook als proeftuin voor vormen van duurzame energiewinning en lokale energieprojecten. Daarbij speelt de gasgeschiedenis van onze provincie ook een belangrijke rol. Voor zijn boek interviewt Stiller burgers, ondernemers, wetenschappers en bestuurders in de provincie Groningen. Halverwege 2018 moet het boek in de boekhandels liggen.

Back to top button