Storm Ciara komt met orkaankracht naar Nederland

Nederland – Storm Ciara ligt momenteel nog bij de kust van Canada, maar nadert met rasse schreden. In een dag tijd steekt Ciara de Atlantische Oceaan over en dat is ongekend snel. De storm kunnen we nog steeds zondag in de middag en avond verwachten en Ciara wordt mogelijk een zware storm met windkracht 10. Volgens de laatste berekeningen moeten we ons voorbereiden op zeer zware windstoten van 120-130 km/uur.

Dit zou betekenen dat als je op de snelweg op volle snelheid met de wind mee rijdt, de wind tijdelijk kan wegvallen. Op andere plaatsen kunnen windstoten van de zijkant je opeens uit je rijbaan drukken of heb je een volle bak wind tegen.

Niet alleen automobilisten zullen hun handen vol hebben. De hulpdiensten kunnen extra drukte verwachten doordat bomen omwaaien en ook schade aan huizen is zeer waarschijnlijk. De meest schade zal zondagavond ontstaan,zodra de heftigste windstoten tot 130 km/uur in het binnenland voorkomen.

Dinsdag springtij

Aan de kust kun je zondag op de pier moeite hebben om goed te blijven staan. Het water zal door de volle maan hoger zijn dan normaal, maar springtij volgt pas op dinsdag en dat scheelt al snel een decimeter. Daarnaast is het water bij een zuidwesterstorm minder hoog dan bij een storm uit het westen tot noordwesten. In Scheveningen is het om kwart over drie vloed.

De rivieren hebben wel te maken met hoog water. Dit komt doordat stroomopwaarts de afgelopen tijd veel regen is gevallen en het water door de storm veel moeilijker wordt afgevoerd.

Wat te doen bij storm?

Een gewaarschuwd mens telt voor twee en deze uitdrukking is bij storm zeker op zijn plaats. Dat het stormt wil niet zeggen dat je niet naar buiten moet gaan. Hou er wel rekening mee dat sommige bezigheden anders verlopen dan bij gemiddeld weer. Tijdens de zwaarste windstoten kan het lastig zijn om met de fiets of lopend je evenwicht te bewaren. Stop dan even. En een boswandeling kun je beter in de ochtend maken. In de middag wordt het te gevaarlijk om het bos in te gaan.

Mocht je in de middag de windstoten al onprettig vinden dan is het beter om ’s avonds thuis te blijven. Een buienlijn passeert dan en kan de windstoten plotseling flink laten toenemen. Het is dan verstandig om deuren en ramen niet open te laten staan en bij het uit de auto stappen de deur goed vast te houden.

Back to top button