Stichting Weer- en Sterrenkunde organiseert een lezing over observatorium ALMA in Appingedam

Appingedam – Stichting Weer- en Sterrenkunde organiseert woensdag 14 december in Appingedam een lezing over ALMA. Ronald Hesper vertelt over dit unieke observatorium in het noorden van Chili.

“ALMA”
Hesper studeerde natuurkunde in Leiden en promoveerde in Groningen in de vaste-stoffysica. Vanaf 2000 is hij werkzaam bij het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen met als speerpunt de ontwikkeling en productie-voorbereiding van ALMA ontvangers. Deze beslaan ongeveer het golflengte gebied tussen een radio ontvanger en de sensor van een fotocamera.  Dat is het gebied waar elektronische en optische technieken samenkomen.

ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) is een uniek observatorium in het noorden van Chili, bedreven door een wereldomspannend netwerk van astronomische instituten. De opgevangen signalen van de 66 telescopen waaruit ALMA bestaat worden digitaal gecombineerd zodat effectief één grote telescoop gevormd wordt met een diameter van meer dan tien kilometer. In de voordracht geeft Hesper een kort overzicht van ALMA en de astronomie die ermee gedaan wordt. Hierna zal hij  wat dieper ingaan op de techniek achter radioastronomie en interferometrie. Deze technieken zijn uiteraard zeer geavanceerd, maar het blijkt dat ze met betrekkelijk eenvoudige middelen inzichtelijk met geluid te demonstreren zijn.

De lezing wordt gehouden in Passe Partout, aanvang 19.30 uur. Voor donateurs is de entree gratis, aan belangstellenden wordt een bijdrage van 6 euro gevraagd. Zij dienen zich aan te melden via secretariaat@sws-eemsmond.nl, onder vermelding van naam en telefoonnummer. Back to top button