Stedum – Afgelopen zomer hebben Wim Gremmen en Susanna Lemstra een prachtige reis gemaakt door Ladakh (India). Zij waren o.a. te gast bij boeddhistische monnik Konchok. Hij is eveneens amchi (een traditioneel Tibetaanse geneeskundige) en hij werkt – samen met de reguliere artsen – in een ziekenhuis in Ladakh. De traditionele Tibetaanse geneeswijze is meer dan 2500 jaar oud en maakt gebruik van de kracht van de natuur. Een amchi krijgt een opleiding van zes jaar en leert tijdens zijn opleiding o.a. de geneeskundige werking van planten in de Himalaya en hoe die planten te verwerken zijn tot medicijnen.

Naast zijn werk in het ziekenhuis, trekt amchi Konchok ook iedere maand door de Markha Valley, een gebied in Ladakh dat alleen te voet te bereiken is. Hij stopt in ieder dorp en houdt als het ware spreekuur. Immers, in de dorpen zijn geen artsen of ziekenhuizen. De maandelijkse bezoeken zijn de enige medische ondersteuning die de mensen in de dorpen krijgen. Maandelijks helpt hij 40 tot 80 personen! Wim Gremmen en Susanna Lemstra hadden het voorrecht om samen met amchi Konchok een trektocht door de Markha Valley te maken en hem aan het werk te zien. Niet alleen is hij geneeskundige, voor veel mensen in de dorpen is hij ook (sociaal) raadsman. Omdat de mensen in de Markha Valley erg arm zijn doet Konchok dit allemaal gratis. Ook de medicijnen verstrekt hij voor niets.  Het ontbreekt hem aan mogelijkheden en tijd om de medicatie zelf te maken, dus hij moet het inkopen. Zijn verdiensten als amchi in het ziekenhuis zijn niet voldoende om alle nodige medicatie aan te schaffen. Daarom willen Gremmen en Lemstra amchi Konchok graag helpen met zijn goede werk, of anders gezegd met zijn Mobiele Kliniek zoals hij het zelf noemt

Al sinds jaar en dag lopen zij de volledige De Tocht om de Noord, 80 km. Dit jaar lopen zij dus op 23 en 24 september  voor amchi Konchok in Ladakh en zijn Mobiele Kliniek.En daar vragen ze hulp bij! Zij gaan namelijk een Sponsorloop houden en zo kunnen ook andere mensen meedoen aan dit prachtige project!

Steun ze en je steunt de Mobiele Kliniek in Ladakh!

Wat vragen ze van je? Zij gaan “hard aan het werk” en lopen ieder 80 km! Het zou fantastisch zijn als ze door veel mensen gesteund worden. Dat kan per kilometer (een euro, kwartje, dubbeltje, cent – net wat je missen kunt) maar een vast bedrag is natuurlijk ook fantastisch. Ze zijn blij met iedere euro en wweten zeker dat het geld heel goed terecht komt!

Doe je mee? Dan kunnen ze een bedrag overmaken op de Triodos bankrekening NL28 TRIO 0198 1087 45 onder vermelding van Mobiele Kliniek. Zij zorgen uiteraard dat iedere eurocent ook daadwerkelijk bij amchi Konchok terecht komt! Namens Konchok en alle dorpelingen in de Markha Valley al vast heel erg hartelijk bedankt voor de medewerking.

Advertenties