fbpx
2.1 C
Delfzijl
27 januari 2021 02:09

Gemeente Appingedam steunt bevolking Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba

Appingedam – Vandaag maakt de gemeente Appingedam in het kader van de nationale actie ‘Nederland helpt Sint Maarten’ 1 euro per inwoner over op giro 5125 van het Rode Kruis. Dit doet de gemeente uit verbondenheid en solidariteit met de inwoners van de getroffen eilanden en als steun in de rug voor de wederopbouw.

Brede steun

Het initiatief voor deze bijdrage is genomen door de fractie van Gemeentebelangen en is gesteund door de andere raadsfracties. Daarop heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dit bedrag vandaag, tijdens de nationale actiedag, over te maken.

Wederopbouw en noodhulp

De gemeenten hebben met het Rode Kruis de afspraak gemaakt dat 50% van het geld dat gemeenten ter beschikking stellen, zal worden aangewend voor projecten gericht op structurele wederopbouw op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. De overige 50% zal door het Rode Kruis worden gebruikt voor noodhulp en wederopbouw op de eilanden.

Grote verwoesting

Het land Sint Maarten en de twee bijzondere gemeenten Sint Eustatius en Saba zijn vorige week getroffen door één van de sterkste orkanen ooit. De schaal van verwoesting die orkaan Irma achterliet met name op het eiland Sint Maarten is enorm. Naast de vier dodelijke slachtoffers zijn er nog meer dan 200 personen vermist. Zo’n 90 procent van de huizen en gebouwen is zwaar beschadigd of deels ingestort. Bewoners zitten zonder water, stroom en voedsel. Er zijn mensen die helemaal niks meer hebben. Geen dak boven hun hoofd, geen kleding meer.

Actiedag

De hulp door Defensie en diverse humanitaire organisaties is inmiddels op gang gekomen. Het
Rode Kruis speelt een centrale rol in het verlenen van noodhulp aan de getroffen eilanden. Het Rode Kruis heeft in overleg met de NPO, de NOS en de commerciële omroepen besloten om vandaag een grote actiedag te organiseren in Beeld en Geluid om geld in te zamelen voor de slachtoffers van orkaan Irma.

Volg ons op

10,802FansLike
1,424VolgersVolg
5,233VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten