Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw brengt bezoek aan Wirdum na aardbeving

Wirdum – Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw bracht maandagmiddag een bezoek aan Wirdum, het dorp en het omliggende gebied werd zaterdagmorgen getroffen door een aardbeving van 3.1 op de schaal van Richter. Een paar uur later vond er een beving met de kracht van 1.2 op de schaal van richter plaats bij Garrelsweer. Deze aardbevingen zorgde voor veel onrust in het aardbevingsgebied. De staatssecretaris ging in het dorpshuis onder andere in gesprek met bewoners, de gemeente en de provincie.

Een van de bewoonsters was duidelijk geƫmotioneerd tijdens het gesprek en wantrouwde de oprechtheid van de overheid. De staatssecretaris liet duidelijk blijken zich voor de volle 100% in te zetten voor de Groningers en de afhandeling van de schade. Op de vraag of na de beving van zaterdag de graskraan niet eerder dicht moet zei de staatssecretaris dat het technisch niet haalbaar is om het gasveld sneller te sluiten. Maar dat deze gaat dicht is geen twijfel over mogelijk: de staatssecretaris voelt zich na de beving van afgelopen zaterdag nog meer overtuigd van het belang van het sluiten van de gasvelden en het nog meer versnellen van de versterkingsoperatie.

Na de aardbevingen van zaterdag zijn er tot op heden 419 schademeldingen bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen binnengekomen, waarvan 275 binnen het effectgebied van deze twee bevingen. Er zijn 11 meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie.

Back to top button