maandag 20 september 2021
19.9 C
Delfzijl

Scholieren Dollard College Woldendorp presenteren toekomstvisie in Delfzijlster raadszaal

spot_img

Delfzijl – Zo’n tachtig leerlingen van het Dollard College in Woldendorp presenteerden donderdagmiddag in de raadszaal van het gemeentehuis in Delfzijl hun toekomstvisie over hun leefomgeving over pakweg tien tot twintig jaar.

De leerlingen hebben de afgelopen weken in het kader van het project Goud Grunn van EPI-kenniscentrum lessen over aardbevingen gehad en werkstukken gemaakt. Dat geldt ook voor leerlingen van het Theda Mansholt College in Delfzijl en de Rutger Kopland School in Siddeburen. De leerlingen presenteerden hun werkstukken aan wethouder Rijzebol en ambtenaren van de gemeente Delfzijl.

Op de maquettes die de leerlingen hebben gemaakt was vooral het opwekken van energie door windmolens en zonnepanelen terug te vinden, maar ook het aardbevingsbestendig maken van de gebouwen was terug te vinden in de werkstukken zo stonden sommige gebouwen op schokdempers.

EPI-kenniscentrum coördineert op scholen voor voortgezet onderwijs in de provincie Groningen het project Goud Grunn. Daarin worden leerlingen uitgedaagd om over hun dorp van de toekomst na te denken. De scholieren krijgen via (gast)lessen informatie over de Groninger aardbevingen, ondergrond, techniek, achtergrond gaswinning, bouwtechnieken, sociale impact, de versterkingsopgave en gaan op excursie. Dat wordt onder meer verzorgd door de Vereniging Groninger Dorpen, BuildinG, Toptechniek in bedrijf, Fieldlab Practice en EPI-kenniscentrum.

Na de lessen gaan leerlingen in groepjes aan de slag met de uitwerking van de centrale vraag: hoe zie jij je dorp van de toekomst? Ze konden kiezen uit deze thema’s: voorzieningen, zorg, duurzaam wonen en bouwen, herbestemming leegstaande gebouwen en woonomgeving en groen. Het resultaat: tientallen maquettes. Daarvan zijn 7 genomineerd voor 2 prijzen: een publieks- en juryprijs. Van de genomineerden worden filmpjes gemaakt waarop tussen 27 mei en 5 juni gestemd kan worden via de website van EPI-kenniscentrum.

De jury en het publiek kiezen op 7 juni de winnaars, tijdens de Jongeren Top in Appingedam. De winnende groepen krijgen een leuke prijs. De ideeën worden zoveel mogelijk gedeeld met bestuurders, zodat zij die kunnen meenemen in hun plannen.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,284VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
KlussenKlussen
DierDier
WonenWonen
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
Design en lifestyleDesign en lifestyle
TuinTuin

Populaire berichten