fbpx
6.3 C
Delfzijl
27 november 2020 09:46

Schaatsen op natuurijs volgende week?

Nederland – Winterliefhebbers kunnen komende tijd hun hart ophalen. Koning Winter is weer in het land met ’s nachts temperaturen ver onder het vriespunt en overdag een paar graden dooi. Mogelijk kan in de loop van volgende week op de eerste natuurijsbanen of ondergelopen weilanden worden geschaatst. De kans op grootschalige schaatspret op plassen, meren en vaarten is voorlopig klein.

De koude episode begint dit weekend. De wind draait naar het oosten en daarmee wordt koude lucht naar ons land geblazen. ’s Nachts daalt de tempratuur naar -2 tot -8 graden en overdag dooit het een paar graden. Het is vrij zonnig winterweer. Op de meeste dagen blijft het droog, maar halverwege de week neemt de kans op wat winterse neerslag toe.

Schaatsbanen open?
Omdat het ‘s nachts stevig vriest en overdag slechts een paar uur dooit kan op ondergelopen weilanden en schaatsbanen makkelijk een ijslaag vormen. Wel zorgt de zon ervoor dat de bovenste laag van het ijs zacht kan worden. Mocht het winterse weer de hele week aanhouden dan kan aan het eind van de week misschien op de eerste schaatsbanen of ondergelopen weilanden worden geschaatst.

Schaatsliefhebbers zullen langer moeten wachten voordat sloten, plassen en meren dichtvriezen en het ijs dik genoeg is om op te schaatsen. Vanwege het zachte weer in de eerste helft van de winter is de watertemperatuur op veel plaatsen een graad of 5. Het kan een week duren voordat het water voor het eerst bevriest. Het is afwachten of het daarna nog koud genoeg is om het ijs verder te laten groeien.

Volg ons op

10,555FansLike
1,424VolgersVolg
5,228VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer

Populaire berichten