17.6 C
Delfzijl
24 juni 2021 18:14

Route Fraeylema koetsentocht bekend

spot_img

Slochteren – Op 31 augustus 2019 gaat Slochteren weer 100 jaar terug in de tijd met voor de 23ste keer opnieuw een prachtige collectie koetsen en rijtuigen uit het begin van de vorige eeuw: rijdende museumstukken. Dit historische vervoer spreekt met al zijn variaties en de prachtige paarden en pony’s tot ieders verbeelding. Het is dus niet te verwonderen dat bezoekers uit verschillende delen van Nederland en Duitsland de Fraeylema Koetsentocht met stip in hun agenda zetten.  Het bestuur van dit unieke Noordelijke evenement is dit voorjaar reeds gestart met de organisatie ervan. Een flink aantal koetsiers heeft, naast enkele bezitters van antieke automobielen, nu al bevestigd aan de tocht te zullen deelnemen. Zelfs de route is al uitgestippeld.

In de Gouden Eeuw bepaalden koetsen, rijtuigen, boerenwagens, arrensleden, huifkarren en paardenomnibussen het straatbeeld, ook voor het openbaar vervoer. Koetsen worden tegenwoordig van stal gehaald voor bruiloften en begrafenissen en vanaf de bok gemend door een koetsier. Een prachtig voorbeeld is de koninklijke Gouden Koets, die op Prinsjesdag wordt gebruikt  om Koning Willem Alexander en Koningin Maxima te vervoeren. Omdat de Gouden Koets wordt gerestaureerd wordt nu de Glazen Koets ingezet.  Postkoetsen werden vooral gebruikt om reizigers en post af te geven over lange afstanden. Onderweg werden de paarden bij de “posthalte” verwisseld. Ze zijn vooral bekend uit oude Westernfilms van Lucky Luke en zijn trouwe paard Jolly Jumper. De functie van de postkoets werd rond 1900 overgenomen door de opkomst van de trein.

Afhankelijk van het type en de rijkdom van de bezitters werden koetsen en rijtuigen getrokken door 1 paard of een span van 2, 4 of 6 paarden of pony’s. Het is nog te zien dat ze een symbool waren van welvaart; zo konden tuigage en lantaarns soms versierd zijn met koper- of zilverbeslag en familiewapens. Bij een aantal koeten en rijtuigen van de Fraeylema Koetsentocht is dat nog zichtbaar. De lunchpauze is een mooie gelegenheid om dat van dichtbij te bekijken. Gelukkig is dit historische bezit bewaard gebleven en zijn er particuliere verzamelaars en koetsiers, die deze oude traditie in stand willen houden. Aan de Fraeylema Koetsentocht doen gemiddeld 30 tot 35 rijtuigen mee, zoals bestelkoetsen, oogst-, bier-, boodschappen-  en brandweerwagens, postkoetsen  en praalwagens. Daarnaast wordt deze unieke rijtuigenparade opgeluisterd door andere historische activiteiten. Op dit moment kunnen hierover nog geen geheimen worden prijsgegeven, maar zoals bekend uit voorgaande jaren zal dit evenement op zeer hoog niveau aan het publiek worden gepresenteerd. Een bezoek is dus zeker de moeite waard. De komende 3 maanden zal er meer duidelijk worden.

Route Fraeylema Koetsentocht 2019 (onder voorbehoud)
Start manege Schildwolde, RA Schildwolderdijk over de brug Groenedijk, LA Ruitenweg, stop bij Dorpshuis “Ruitenvelder”, LA Fromaweg, LA Eikenlaan, RA Beukenlaan, RA Hoofdweg volgen tot Harkstede, LA Laan der Kruisheren, RA Dorpshuisweg, RA Hoofdweg, Lunchpauze bij “Scharmerhoeve” vervolgen Hoofdweg, RA Woudbloemlaan – Veenweg, RA Fromaweg, LA Korenmolenweg, LA Hoofdweg einde bij de Fraeylemaborg.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,258VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
DierDier
KlussenKlussen
Mode 2021Mode 2021
AutoAuto
WonenWonen
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten