Rondje Ziel beslist in slotseconden

Delfzijl – Wielerliefhebbers konden hun hart afgelopen zondag ophalen in Delfzijl. Met kwalitatief goede races, werden de uitslagen beslist in de laatste seconden.

Tijdens alle races werd dan ook goed gereden. De Sportklasse ging goed van start en hoewel deze wielrenners niet allemaal een wedstrijdlicentie hebben, deed dat aan het niveau en de amusementswaarde niet af. Met een gemiddelde snelheid van zo’n 42 km per uur werd de wedstrijd over 25 ronden van 2 km werd beslist in het voordeel van Anton Wiersma uit Hallum met op een honderste van een seconde gevolgd door Jesse Verhoeff uit Groningen en 3 seconden later kwam Arthur Helder uit Nieuw Leusden over de finish.

Daarna was het de beurt aan de vrouwen. Al snel tekenden zich een kopgroep van drie rensters af. Femke Beuling van de Kannibalen, Rixt Hoogland en Marit Cent waren zonder enige twijfel de smaakmakers in Delfzijl. Beuling, gesteund door een flink aantal ploeggenoten in het peloton, pakte diverse premies en wisselde af en toe van positie met Cent. Beide rensters kennen een sterk seizoen en het was dan ook geen uitgemaakte zaak wie met de eerste prijs naar huis zou gaan. Uiteindelijk zal de strijd over 25 ronden in het voordeel van Beuling beslist worden.

Bij de junioren en amateurs was het ongemeen spannend in de kopgroep. Meteen na de start ging een kopgroep met Joakim Zuidema, Erik Hagting, Evert-Jan Veldkamp, Matthijs Steenhuis, Henk Jan Moorlag en de local hero Nick Zuidema er vandoor. De afstand met het peloton was halverwege de wedstrijd zo’n 40 seconden. Af en toe probeerde een renner, waaronder Nick Zuidema, een ontsnapping op touw te zetten. Waar Nick Zuidema het spel maakte, was het uiteindelijk een andere Zuidema die er met de winst van door ging. Joakim Zuidema ging er voor de derde keer vandoor met de winst in de havenstad. Daar zal ongetwijfeld na afloop tijdens het eten van de gehaktballen over nagepraat zijn binnen het Team Mutasport, waar beide Zuidema’s lid van zijn. Het peloton onder aanvoering van wederom een Zuidema, ditmaal Daniel Zuidema, wist de afstand te verkleinen tot 20 seconden.

Het goede weer zorgde ervoor dat verspreid over het parcours liefhebbers en wijkbewoners genoten van een sportieve dag. Zij beleefden hun eigen Vuelta als het ware in de achtertuin. Aan de Rijksweg was het door buurtbewoners georganiseerd feestje met live muziek gezellig voor zowel de wielrenners als de deelnemers. Het grote publiek kwam voor de laatste race: de elite en beloften. Ook hier tekende zich kort na de start een kopgroep af met Aden Paterson, Harry Sweering, Jelte Krijnsen en Klaas Meekma. Echter, de afstand met het peloton werd niet groter dan zo’n 20 seconden en met een race over 40 ronden, 80 km, is dat nietszeggend. Dat bleek in de laatste ronde, waar het peloton de kopgroep wist bij te halen en Roy Eefting, die de overige ronden als de rode lantaarn van het peloton rondreed kwam in een sprint als een duveltje uit een doosje naar voren om er vandoor te gaan met de hoofdprijs.

Eefting, nog amper bijgekomen van het feestgedruis een week eerder vanwege het behaalde brons op de EK baanwielrennen, weet wanneer de wedstrijd beslist wordt. De sprinter, met zondag naar eigen zeggen slechte benen, kwam dan ook met een grimas over de finish.

Back to top button