Rijkswaterstaat met herstel sluisdeur Farmsum gestart

Farmsum – Rijkswaterstaat is vanmorgen gestart met het vervangen van de kapotte scharnier van één van de deuren van zeesluis Farmsum in Delfzijl. De werkzaamheden gaan minimaal een week duren. Tijdens de werkzaamheden kan de scheepvaart beperkt gebruikmaken van de zeesluis. De scheepvaart wordt geadviseerd hun reisvoorbereiding hierop aan te passen.

De scharnier is verankerd in de sluismuur en wordt helemaal verwijderd. Daarna wordt de nieuwe scharnier opnieuw in de betonnen muur aangebracht waarna de sluisdeur kan worden teruggeplaatst.

Beperking voor de scheepvaart

Voor de scheepvaart is een lengte- en dieptebeperking van kracht. Alleen schepen tot 116 meter en met een diepgang tot 3,5 meter kunnen door de sluis. Schutten is alleen mogelijk tussen 2,5 uur voor en 2,5 uur na laagwater. Schepen met een diepgang tussen de 3,5 en 4,5 meter dienen 24 uur van te voren contact op te nemen met de sluis over wanneer zij geschut kunnen worden. Schepen met een diepgang groter dan 4,5 meter worden voorlopig niet toegelaten.

Kapotte scharnier

Woensdagmiddag 15 februari jl. is een scharnier van één van de sluisdeuren (zijde Eemskanaal) van de zeesluis Farmsum afgebroken. De sluisdeur is direct na het incident eruit getild waardoor er alleen bij laagwater kan worden geschut. Afgelopen weekend is het materieel voor de herstelstelwerkzaamheden aangevoerd.  Rijkswaterstaat doet nader onderzoek naar de precieze oorzaak van het afbreken van de scharnier.

Back to top button