Restauratie van Damster toren begonnen

Appingedam – De restauratie van de rijksmonumentale Damster toren in het centrum van Appingedam is begonnen. Wethouder Lea van der Tuin- Kuipers van monumentenzorg was aanwezig bij het begin van de werkzaamheden. Deze week is de steiger rondom de 42 hoge Damster toren geplaatst. Daaromheen komen bouwhekken. De werkzaamheden aan de beeldbepalende toren uit 1835 bij de Nicolaïkerk en het Raadhuis duren tot naar schatting april volgend jaar.

Wethouder Van der Tuin is blij dat de werkzaamheden zijn begonnen: ‘De Damster toren is echt toe aan restauratie. Hiermee zorgen we ervoor dat een bijzonder stukje erfgoed en de blikvanger van Appingedam er de komende decennia weer prachtig uitziet.’

Vanaf volgende week beginnen de daadwerkelijke restauratiewerkzaamheden. De leien bedekking van de torenspits wordt vervangen, de voegen in het metselwerk hersteld, de toren geschilderd, de bedekking op de omloop vervangen en de klok gereviseerd. Daarnaast worden twee balken onder de klokkenstoel versterkt.

Kleuronderzoek
Het schilderwerk wordt in verband met het weer in het voorjaar uitgevoerd. De komende tijd wordt met de monumentencommissie kleuronderzoek gedaan naar de originele kleuren van de toren. De huidige verflagen worden gedocumenteerd en vergeleken met historisch beeldmateriaal. Als het onderzoek klaar is, wordt in overleg met de monumentencommissie een beslissing gemaakt over de toe te passen kleuren.

Carillon tijdelijk stil
Inwoners van de gemeente Appingedam moeten het de komende periode zonder de klanken van het carillon doen. Tijdens de werkzaamheden staan de 51 klokken van het carillon tijdelijk stil. Het Raadhuis is tijdens de werkzaamheden gewoon toegankelijk.

Hoofdaannemer Sietsema Bouw BV uit Uithuizen en Holstein Restauratie Architectuur uit Groningen voeren de werkzaamheden uit in opdracht van de gemeente Appingedam.

Back to top button