Pyromaan ‘t Zandt wil schadevergoeding van de Nederlandse Staat

‘t Zandt – Johnny B, de pyromaan van ‘t Zandt, wil geld zien van de Nederlandse staat. De brandstichter zou naar eigen zeggen schade hebben geleden omdat hij onterecht in de gevangenis zat.

Johnny B. werd begin april opgepakt wegens mishandeling van zijn ex-vriendin. Hij zat 38 dagen vast voordat hij op last van de rechtbank weer op vrije voeten kwam. Zijn advocaat bereidt nu een schadevergoeding voor.

Johnny B. werd in mei 2012 veroordeeld tot vijf jaar cel voor vier brandstichtingen in de provincie Groningen en een reeks inbraken. Omdat hij inmiddels twee derde van zijn straf heeft uitgezeten, is hij onder voorwaarden vervroegd op vrije voeten gesteld. ‘Wij waren van mening dat die vervroegde invrijheidstelling moest worden uitgesteld omdat hij opnieuw de fout is ingegaan’, reageert een woordvoerder van het openbaar Ministerie tegen RTV Noord. ‘Afspraak is afspraak. Dus die eerste stap, je moet vast blijven zitten is ook een helder signaal. Nou, de rechtbank was het daar duidelijk niet mee eens.’

Volgens de advocaat van Johnny B. heeft hij volgens de wet nu recht op een schadevergoeding. ‘We gaan kijken wat de schade is die cliënt heeft geleden. En als we dat op een rijtje hebben dan gaan we daar inderdaad een schadeclaim voor indienen.’
Johnny B. zat eerder al een gevangenisstraf uit voor brandstichting.

Het dorp ‘t Zandt was in 2007 in de greep van een lange reeks brandstichtingen. Ondanks massale inzet van politie en militairen kon hij slechts gelinkt worden aan drie branden. Hij kreeg hiervoor twee jaar cel.

Back to top button