Oeverzwaluw nestelt zich wederom in berg grondstof bij Siniat

Farmsum – In een berg grondstof bij Siniat (voorheen Lafarge Gips, aan de Oosterhon in Farmsum) nestelt een kolonie oeverzwaluwen. Hier is niet de eerste keer dat de oeverzwaluw zich hier nestelt dit gebeurde twee jaar geleden ook al eens. Siniat had na het broedseizoen de berg grondstof weg gehaald voor productie. Nu de oeverzwaluw zich weer heeft genesteld op het terrein wordt de berg grondstof met rust gelaten.

De oeverzwaluw is de kleinste zwaluw (12 cm) die in Nederland voorkomt. Net als de gierzwaluw, de boerenzwaluw en de huiszwaluw overwintert de oeverzwaluw in Afrika. Ook de oeverzwaluw is een koloniebroeder. De vogels broeden in nestholtes die ze zelf uitgraven in kale, zanderige of leemachtige steile wanden en oevers. Veel van de oorspronkelijke riveir- en beekoevers zijn door menselijk ingrijpen verloren gegaan. De door de mens aangelegde steile zand- en leemwanden, bijvoorbeeld op bouwterreinen, worden daarom graag als alternatief gebruikt. De bergen grondstof achter de gipsfabriek zijn daar een mooi voorbeeld van.

[gallery_bank type=”images” format=”thumbnail” title=”false” desc=”false” responsive=”true” special_effect=”overlay_fade-white” animation_effect=”bounce” album_title=”false” album_id=”175″]

Back to top button