Publiekscampagne over gevaren vervalste medicijnen

Den Haag – Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport lanceert een campagne om mensen te wijzen op de gevaren van vervalste medicijnen. Honderdduizenden mensen bestellen wel eens receptgeneesmiddelen online zonder dat ze daarvoor een recept hebben. In veel van deze gevallen kopen mensen vervalste medicijnen zonder dat ze dat doorhebben. Het gebruik hiervan kan ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak geen goed beeld hebben van de mogelijke gevaren die spelen bij het online aanschaffen van medicijnen. De medicijnen die het meest online worden gekocht zijn, pijnstillers, afslankmiddelen, seksgerelateerde middelen en slaap- en kalmeringsmiddelen.

Meer informatie
De campagne biedt handvatten waarmee iemand de betrouwbaarheid van een online aanbieder van geneesmiddelen kan controleren, opdat mensen hierover een bewuste keuze kunnen maken. Op de website www.echt-of-nep.nl  is naast deze informatie ook een quiz te vinden waarmee mensen zelf kunnen testen of zij het onderscheid kunnen maken. De website wordt onder de aandacht gebracht door middel van banners op allerlei relevante plekken op internet, zoals gezondheidsites en zoekmachines.
Bij het online kopen van geneesmiddelen geldt altijd:
– Controleer of de aanbieder betrouwbaar is en doe de check op www.echt-of-nep.nl
– Koop nooit receptgeneesmiddelen zonder recept
– Neem bij vragen over het gebruik van geneesmiddelen contact op met uw arts of apotheker

Bredere aanpak
De campagne maakt onderdeel uit van een bredere en doorlopende aanpak van vervalste medicijnen. Zo wordt het verplicht om veiligheidskenmerken op te nemen op de verpakking van receptgeneesmiddelen. Hiermee kan de echtheid worden aangetoond. Online aanbieders moeten zich sinds juli 2015 aanmelden bij de overheid. Na controle krijgen zij een logo op hun site. De consument kan het logo aanklikken en komt dan terecht op de website van de overheid www.aanbiedersmedicijnen.nl . Hier kan gecontroleerd worden welke categorie producten de aanbieder mag verkopen. Daarnaast worden artsen en apothekers geïnformeerd om gezondheidsklachten als gevolg van vervalste medicijnen beter te herkennen en te melden. Ten slotte doet het RIVM verder onderzoek naar de ernst en omvang van de schade die wordt veroorzaakt door het gebruik van vervalste medicijnen.

Back to top button