Provincie rondt bestuursdwang North Refinery af; Twee tanks veilig leeg- en schoongemaakt

Farmsum – De twee tanks op het terrein van North Refinery, waarop provincie Groningen onlangs bestuursdwang heeft opgelegd, zijn schoon en veilig verklaard. Hiermee rondt de provincie de bestuursdwang bij het voormalig bedrijf North Refinery af.

Bestuursdwang

Op 4 november jl. heeft de provincie het leeghalen en schoonmaken van twee specifieke tanks van de curator overgenomen. Beide tanks staan het op terrein van het failliete bedrijf North Refinery. In de ene tank zat een lichtontvlambare stof en in de andere een sterk riekende vloeistof. De provincie heeft het leeghalen en schoonmaken overgenomen omdat er veiligheids- en milieurisico’s waren. Deze werden veroorzaakt door een combinatie van factoren: de staat van onderhoud van de tanks liep als gevolg van uitblijven van onderhoud terug, technische maatregelen om hevige geuroverlast te voorkomen werden niet snel genoeg genomen en tijdens sloopwerkzaamheden werden elektriciteitskabels geraakt waardoor acuut gevaar op elektrocutie ontstond.

Leeghalen tanks

In de afgelopen maand heeft het bedrijf Reym de beide tanks leeggehaald en de inhoud afgevoerd naar een verwerker in Nederland. Ook heeft het bedrijf de tanks aan de binnenkant schoongemaakt. Deze week zijn beide tanks gekeurd en schoon en gasvrij verklaard. Hiermee eindigt de bestuursdwang van de provincie.

Rol curator

Met het uitvoeren en afronden van de bestuursdwang zijn de acute milieu-en veiligheidsrisico’s weggenomen. De curator heeft de verantwoordelijkheid voor de milieuveiligheid op het terrein. De provincie blijft hier toezicht op houden.

Back to top button