Programma 4 mei herdenking Delfzijl

Delfzijl – Op woensdag 4 mei herdenken we alle burgers en militairen die in Nederland of elders in de wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. In de gemeente Eemsdelta vinden bij verschillende monumenten herdenkingen plaats. In Delfzijl zal dit plaatsvinden bij het monument Tulp voor het gemeentehuis in Delfzijl.

Herdenken bij monumenten, stille tocht
De traditionele stoet langs diverse herdenkingsmonumenten in Delfzijl zal ook dit jaar worden gelopen, maar dan in een andere samenstelling. Om meer jongeren te betrekken bij de 4 mei herdenking heeft Werkgroep 4 mei Delfzijl diverse scholen en verenigingen uitgenodigd om aan de stoet deel te nemen.

Tijdens deze stille tocht zullen er herdenkingsmomenten zijn bij verzetsmonument ’t Zwaantje, monument Joanna, Eregraven Gemenebest, Joods monument Licht der Zee en het

koffermonument Stilstaan. De stille tocht is dus voor jonge genodigden en het is daarom dit jaar niet mogelijk om individueel of als groep aan te sluiten.

Plaquette Wilhelmshaven
Leden van het Comité oud-gevangenen Wilhelmshaven en Brockzetel zullen bloemen gaan  leggen bij de plaquette Wilhelmshaven in de hal van het gemeentehuis. Deze bloemlegging kon door de coronapandemie in 2020 niet plaatsvinden. De plaquette is een geschenk van oud-gevangenen van het Duitse concentratiekamp ‘Schwartzer Weg’ in Wilhelmshaven aan Delfzijl, uit dankbaarheid voor de hartelijke ontvangst die zij na hun gevangenschap kregen van de inwoners. Op 16 april 1945 keerden zij via Delfzijl weer terug naar huis

Herdenking voor het gemeentehuis
De herdenking voor het gemeentehuis in Delfzijl zal om 19.35 uur beginnen. Iedereen wordt dan welkom geheten door de ceremoniemeester van de herdenking, mevrouw Cynthia Heinen.

Om de bevrijders van de regio Delfzijl te eren wordt de Canadese vlag halfstok gehesen door leden van de Koninklijke Marechaussee. Piper Gareth Fraser en snare drummer Leo zullen in het tenue van de  Canadese Cape Breton Highlanders zorgen voor een passende muzikale omlijsting van doedelzakmuziek. Dit Canadese regiment heeft mede bijgedragen aan de bevrijding van Delfzijl en Farmsum.

Na het Signaal Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus zal burgemeester Ben Visser van de gemeente Eemsdelta een toespraak houden. Een leerling van BS Farmsumerborg zal aansluitend een eigen gedicht over oorlog en vrijheid voordragen. Dit jaar zal gastspreker mevrouw Natalja Kappen – Tokan vertellen over haar geboorteland Oekraïne. De traditionele krans- en bloemlegging wordt dit jaar afgesloten met een defilé. Iedereen kan tijdens dit moment een bloem leggen in

de Herdenkingsmand aan de voet van het herdenkingsmonument Tulp voor het gemeentehuis.

Daarna is iedereen van harte welkom voor het drinken van koffie of thee in de centrale hal van het gemeentehuis.

Programma 4 mei herdenking 2022

19.35 uur     Welkom door ceremoniemeester mevrouw Cynthia Heinen
19.40 uur     Ceremonie Canadese vlag met muzikale begeleiding van doedelzakspeler Gareth Fraser
19.45 uur     Klokken luiden in Delfzijl, Farmsum en Uitwierde .
19.52 uur     Aankomst stoet bij het monument Tulp voor het gemeentehuis in Delfzijl
19.58 uur     Signaal Taptoe
20.00 uur     Twee minuten stilte
20.02 uur     Eerste couplet Wilhelmus
20.04 uur     Toespraak door burgemeester Ben Visser
20.10 uur     Leerling BS Farmsumerborg draagt gedicht voor over oorlog en vrijheid
20.12 uur     Mevrouw Natalja Kappen – Tokan vertelt over haar geboorteland Oekraïne 
20.17 uur     Krans- en bloemlegging  door genodigden en andere belangstellenden met aansluitend een defilé 

20.35 uur     Koffie- en theedrinken in centrale hal
20.55 uur     Einde herdenkingsplechtigheid      

Back to top button