Professor Mijna Hadders-Algra benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Appingedam – In de Nicolaïkerk in Appingedam zijn op dinsdag 26 april 2022 acht inwoners van de gemeente Eemsdelta gedecoreerd met een Koninklijke Onderscheiding. Wegens een verblijf in  het buitenland was het voor gedecoreerde mevrouw Hadders-Algra niet mogelijk om hierbij aanwezig te zijn. Burgemeester Ben Visser heeft haar telefonisch op de hoogte gebracht van de toekenning van de Koninklijke Onderscheiding.

Burgemeester Ben Visser heeft vandaag alsnog de Koninklijke Onderscheiding aan mevrouw Hadders-Algra uitgereikt. Professor Mijna Hadders-Algra is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Professor Dr. Hadders-Algra was na haar studeren werkzaam op de afdeling ontwikkelingsneurologie van het University Medical Center Groningen (UMCG); waar ze promoveerde in 1987. Nadien werd zij hier assistent professor en in 2002 hoogleraar ontwikkelingsneurologie.

Mevrouw heeft met haar wetenschappelijk onderzoek een grote bijdrage geleverd aan de kennis en de verbetering van de zorg voor het ontwikkelende kind (met en zonder beperkingen), nationaal en internationaal. Zij heeft vele studenten medisch, maar ook vanuit de psychologie, biologie, bewegingswetenschappen, fysiotherapie, ergotherapie begeleid.  Dit deed zij met veel toewijding. Ze is een inspiratiebron voor velen.

Het onderzoek van prof. Dr. Hadders-Algra omvat onder meer de volgende thema’s;

  • Vroege opsporing van kinderen met een hoog risico op ontwikkelingsproblemen
  • Vroege behandeling  voor baby’s en kinderen met motorische problemen.
  • Ontwikkeling van houdingsregulatie bij kinderen met/zonder motorische problemen.
  • Effect van voeding tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van kinderen.
  • Ontwikkelen van meetinstrumenten voor het in kaart brengen en vervolgen van de neurologische en motorische ontwikkeling van jonge kinderen.

Het onderzoek van professor Hadders  heeft nationaal en internationaal veel impact gehad: zij heeft ruim 300  publicaties op haar naam staan, meerdere handboeken geschreven voor een internationaal en nationaal publiek, is veel gevraagd op congressen en voor het geven van cursussen over de hele wereld.

Daarnaast heeft ze zich van 2000 tot 2009 vrijwillig ingezet als secretaris van de The European Academy of Childhood Disability (EACD), periode 2002-2008 als voorzitter van de kerkenraad van de Hervormde Kerk in Appingedam en van 2008 tot 2014 als bestuurslid van de Stichting Vrienden van Lyndensteyn (Revalidatiecentrum Friesland).

Back to top button