Primeur in aardbevingsbestendige laagbouw in Appingedam

Appingedam – Het nieuwbouwproject Emmastraat in Appingedam beleefde gisteren een landelijke primeur: voor het eerst worden Vilton-sliders, een bewezen techniek in aardbevingsbestendige hoogbouw, nu gebruikt in laagbouw. Fijn Wonen maakt voor het eerst gebruik van deze robuuste en intelligente techniek. En zorgt daarmee dat er in aardbevingsgebieden betaalbare, comfortabele en toekomst- en aardbevingsbestendige woningen zijn gerealiseerd. Veilig en duurzaam wonen, waarbij eventuele toekomstige schade door een aardbeving tot een minimum beperkt wordt.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst werd met behulp van een kraan, de Fijn Wonen-vloerplaat, waarin al het leidingwerk vooraf geïntegreerd is, op de Vilton-slider geplaatst. Dit gebeurde bij een van de nieuwe woningen aan de Emmastraat, onder het toeziend oog van bestuurder Gerke Brouwer van Woongroep Marenland, Fijn Wonen-directeur Menso Oosting en de heer Stoppels, een van de toekomstige bewoners.

Nog 46 Fijn Wonen in aanbouw
Fijn Wonen is het woonproduct van Van Wijnen dat voor bestaande en nieuwbouwwoningen woonproducten levert die betaalbaar, comfortabel en toekomstbestendig zijn. Fijn Wonen realiseert de komende tijd in de Emmastraat in Appingedam 46 aardbevingsbestendige woningen in opdracht van Woongroep Marenland. Voor deze laagbouw wordt nu voor het eerst gebruik gemaakt van de Base isolationtechniek van Vilton. De plaatsing van deze zogenaamde Vilton-slider beschermt de nieuwe woningen tegen schade door aardbevingen. Deze techniek wordt al jarenlang wereldwijd succesvol toegepast.

Veiligheid voor bewoners
Ook zijn diverse hoogbouwprojecten in de provincie Groningen uitgerust met soortgelijke sliders van Vilton. Technisch specialist Gudy Verhoeven van Vilton geeft aan dat met deze Base Isolation aardbevingen met bewegingen tot wel 20 cm verplaatsing opgevangen worden zonder dat de bovenbouw beweegt. “Dat biedt allereerst veiligheid voor de bewoners en voorkomt daarnaast grote schade, zodat de huizen dus bewoonbaar blijven na een aardbeving”. Het maakt omvangrijk herstel en bijbehorende zorg, overlast en kosten overbodig.

Voor Fijn Wonen is het gebruik van de Vilton-techniek de manier om aardbevingsbestendig te bouwen, nu en in de toekomst. Menso Oosting: “Fijn Wonen levert de woningen snel af, en dat is een fijne bijkomstigheid in geval van sloop-nieuwbouw. Hierdoor zijn de woningen namelijk weer snel beschikbaar om te wonen en kan de periode van tijdelijke huisvesting tot het minimum worden beperkt.” Lees hier meer over onze veilige nieuwbouwoplossing.

Back to top button