Peter Dijkstra dirigeert Luthers Bach Ensemble met een zelden uitgevoerde Handel

Appingedam – Nederlands beste koordirigent Peter Dijkstra keert terug bij het Luthers Bach Ensemble en koos zijn favoriete barokcomponist én een oratorium waar hij speciale herinneringen aan heeft. Oratorium ‘Saul’ van Georg Frideric Handel was een geliefd werk van zijn vader, Bouwe Dijkstra, de oprichter van het Roder Jongenskoor. Bij zijn afscheid bracht hij het werk in een uitverkochte Oosterpoort.

Peter Dijkstra, inmiddels internationaal gelauwerde koordirigent, studeerde aan de conservatoria van Den Haag, Köln en Stockholm en behaalde zijn diploma´s summa cum laude met onderscheiding. Sinds september 2015 is hij chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor en hij is onder meer artistiek leider van het Chor des Bayerischen Rundfunks.

De opkomst en ondergang van koning Saul, jaloers op de militaire successen van de harp spelende David, is een bekend en intrigerend bijbels verhaal. Sauls zoon Jonathan is bevriend met David, en helpt hem diverse malen te ontsnappen wanneer Saul het voorzien heeft op Davids leven. Het verhaal bevat zoveel elementen van spanning, intrige, vriendschap en verraad dat het Georg Frideric Handel met zijn compositie ‘Saul’ al half op weg hielp.

Handel, de beroemde barok-componist, woonde al jaren in Londen toen hij ‘Saul’ componeerde. De Engelse elite spiegelde zich in de 18e eeuw graag aan het uitverkoren volk uit het Oude Testament – dus succes was verzekerd. Maar ‘Saul’ wordt heden ten dage weinig uitgevoerd, terwijl het in kwaliteit kan meten aan zijn veel vaker uitgevoerde ‘Messiah’.

Een unieke gelegenheid om dit mee te gaan maken. Het LBE kleinkoor, speciaal voor de gelegenheid uitgebreid naar Engelse standaard, wordt in dit overweldigende oratorium bijgestaan door maar liefst zes vocale solisten. Het orkest is van dusdanig groot formaat dat een uitbreiding wel nodig was. En dan hebben we het nog niet gehad over dat prachtige carillon.

Op zaterdag 29 oktober om 20:00 uur speelt het LBE in de Nicolaikerk in Appingedam. Kaarten & informatie: www.luthersbachensemble.nl

Back to top button