Opvanglocaties staan Stil bij één jaar oorlog in Oekraïne

Bierum – Met muziek werd op 22 februari alvast stil gestaan bij 1 jaar oorlog in Oekraïne in de Gemeentelijke opvang in Luingaborg in Bierum. Drie klassieke Oekraïense muzikanten speelden voor troost, maar zeker ook voor vreugde. 

Galyna Prudchenko piano, Olesia Skrypnikova soprano, Taras Skrypnikov klarinet, drie muzikanten uit Oekraïne waren op woensdag 22 februari op bezoek in de Luingaborg in Bierum. Een jaar geleden nog oud-collega’s bij een operatheater, nu alle drie woonachtig in Nederland.

De familie Skrypnokov woont in Loppersum. Hun oud-collega op dit moment in Rotterdam
In aanloop naar de herdenking, van het begin van de oorlog nu 1 jaar geleden, wilden zij voor de Oekraïense bewoners in Bierum, een concert te geven. 

Dhr. Skrypnikov sprak de bewoners voor het concert toe: “Ik denk dat kunst helpt om niet de hoop te verliezen, om het gevoel te hebben dat alles toch weer goed kan komen. Dit zijn misschien hoge idealen, maar ik denk dat muziek en poëzie de ziel van de mens kunnen raken en dat ze kunnen helpen op de lastige momenten. Maar muziek er juist ook is om de goede, mooie en blije momenten te vieren. Dus ik hoop dat dit concert jullie niet alleen moed geeft, maar ook je helpt op te laden.” 

De uitdaging was vooral voor de pianiste, zij had al een jaar niet meer op een piano kunnen spelen. De dag voor het concert was er voor haar een elektrische piano geregeld, maar deze was eigenlijk te klein. Als een voetballer die moet spelen met een tennisbal, werd er vergeleken.

Met verschillende klassieke stukken, die de oud-collega’s vroeger al samen hebben gespeeld en enkele Oekraïense volksliederen, werden de bewoners heel even meegenomen in een andere sfeer.

Vrijdag 24 februari zullen er in Appingedam verschillende activiteiten plaatsvinden om stil te staan bij het begin van de oorlog precies 1 jaar geleden. Back to top button