Ondernemerstalent ontdekt bij het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum

Appingedam – Op het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum is het voor leerlingen mogelijk om een eigen onderneming te starten. Dit project is onderdeel van het programma Kansrijke Groningers. Twee leerlingen van havo 4 vertellen enthousiast over hun eigen onderneming.

Kans voor talent
School bereid je zo goed mogelijk voor op een vervolgopleiding. Maar er is ook aandacht voor hoe je met elkaar om gaat en voor de ontwikkeling van jou als mens. En in projectweken gaan de boeken aan de kant en kan je deelnemen aan bijvoorbeeld het project Junior Company van ‘Jong Ondernemen’. Je werkt samen in een team en ontdekt waar jij goed in bent. Er zijn in totaal 5 Junior Companies gestart. In de projecturen volgen de leerlingen een online programma en kunnen ze vragen stellen aan een docent. Lieke en Liona, leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum, vertellen enthousiast over de start van hun eigen bedrijf. Tijdens de les Economie werd uitleg gegeven over het project van Kansrijke Groningers. Naast de reguliere lessen werd er gewerkt aan het project.

Your Special Delivery
Lieke en Liona waren direct enthousiast. Lieke en Liona vertellen over het project: ‘Ik wil later een eigen bedrijf starten, dus ja ik doe mee! Ik heb Liona overgehaald om ook mee te doen. We zijn gestart met een groep van 4 leerlingen. Tijdens een brainstorm sessie kwamen we op het idee waarin we ons bedrijf op gingen zetten. We konden geen cadeau voor een vriendin vinden. Wat als we nu een gepersonaliseerd cadeau ontwerpen? Zo ontstond het idee om een bedrijf op te zetten met gepersonaliseerde cadeaus. Het bedrijf heet Your Special Delivery. We zijn ook te vinden op de socials! De eerste opdracht was een cadeau te bedenken voor de examenkandidaten, om ze succes te wensen bij de start van de examens. Het resultaat mag er zijn en de cadeaus zijn goed ontvangen. Ook u kunt een gepersonaliseerd cadeau bestellen voor bijvoorbeeld vaderdag/geboorte/verjaardag. We werken nog aan een website, maar op Insta zijn we al te vinden onder @your.special.delivery. We doen dit omdat we graag willen reizen en daar hebben we geld voor nodig. Reizen naar Amerika en Bali staan al gepland’.

Samenwerking
Het doel van dit project en de lessen over ondernemerschap is om leerlingen in Noord- en Midden Groningen al op jonge leeftijd enthousiast te maken voor ondernemerschap en dat ze een ondernemende houding ontwikkelen. Hierin werken het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum en Kansrijke Groningers samen. Door ondernemerschap in de regio te stimuleren, hoopt Kansrijke Groningers Noord- en Midden Groningen een boost te geven en de ondernemers en werknemers van de toekomst in de regio te houden. Zij financieren het project dat wordt ondersteund door de Economic Board Groningen.

Back to top button