Delfzijl – Diverse ondernemers in het centrum van Delfzijl maken zich zorgen over het hoge aantal diefstallen in de winkels. Reden genoeg voor handelsvereniging Het DOK, waar meerdere ondernemers uit het centrum lid van zijn, om een gesprek aan te vragen met de gemeente om de zorgen te delen.
Volgens ondernemers vinden er dagelijks diefstallen plaats. Uit gegevens van de politie blijkt dat er gemiddeld maandelijks 8 winkeldiefstallen plaatsvinden, maar dit cijfer lijkt niet te kloppen. De oorzaak hiervan ligt vermoedelijk bij de tijd die het kost om aangifte te doen, vaak gaat het om relatief kleine bedragen en is er veel papierwerk. Ondernemers doen dan ook vaak geen aangifte. Het gaat voornamelijk om mensen uit Oost-Europa en asielzoekers.
Een overlast locatie aan de Nieuwstad in Farmsum waar (ex)verslaafden werden begeleid, zorgde voor veel problemen in de omgeving en in het centrum van Delfzijl. Deze is inmiddels door de gemeente Eemsdelta gesloten. Dit heeft inmiddels effect op het aantal diefstallen bij de drogisterijen in het centrum. Vaak gaat het om kleine bedragen, maar soms ook om grotere.
Zo was Eemskrant zelf getuige van een diefstal van twee dure speakers bij de Expert. Het personeel zag op de camera’s dat een man de winkel inloopt in de pauze. Hij kijkt even om zich heen, pakt twee speakers en loopt snel weg. Ver kwam hij niet, het personeel wist hem weer de winkel in te trekken waarna de politie de man, die flink tegenstribbelde, kon aanhouden.
Een ondernemer vertelt in een gesprek met Eemskrant dat de politie zegt niet genoeg mankracht te hebben om het probleem aan te pakken: “Ook de handhaving van de gemeente lijkt het drukker te hebben met andere zaken dan de problematiek in het centrum. Jonge medewerkers zijn bang voor de dieven, die vaak agressief worden als ze betrapt zijn. De jongeren worden daarom afgeschrikt om in de branche te gaan werken.” Vanuit het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) lopen inmiddels wel dagelijks straatcoaches in het centrum, het is niet duidelijk of dit effect heeft.
De gepakte dieven kennen heel goed hun rechten, en staan na enkele uren op het bureau weer buiten. “Het is om moedeloos van te worden. Het wordt weer vroeg donker, ik twijfel om de koopavonden dicht te gaan. Dit om het personeel te beschermen”, vertelt een ondernemer.
Fester Oosterhuis, voorzitter van handelsvereniging Het DOK, zegt in gesprek te zijn gegaan samen met leden om te horen wat de gemeente en politie wil doen om de problemen op te lossen en wat ondernemers moeten doen als er een diefstal plaatsvindt.
De gemeente Eemsdelta laat na vragen van Eemskrant weten de zorgen van de ondernemers serieus te nemen en daarom ook met ze in gesprek is gegaan om een passende oplossing te vinden. In het gesprek heeft de gemeente aangegeven dat diefstallen moeten worden blijven gemeld bij de politie, maar dat ze niet op de hoogte waren van het hoge aantal.