13.5 C
Delfzijl
21 juni 2021 08:03

Oncologie zwemgroep De Spetters weer van start in zwembad Dubbelslag

spot_img

Delfzijl – De oncologie zwemgroep De Spetters heeft er lang naar uitgekeken, maar ze mogen inmiddels weer het water van zwembad Dubbelslag in.

De Spetters is een speciale zwemgroep voor mensen die kanker hebben of hebben gehad. Elke woensdagochtend van 10.30 uur tot 11.15 uur genieten de deelnemers van het speciaal voor hen gereserveerd zwemuurtje in Dubbelslag, met water tussen de 31 en 32 graden. Het zijn lotgenoten onder elkaar en die voelen elkaar soms zonder woorden aan of het goed of iets minder gaat. Dat geeft een vertrouwd gevoel.

Bewegen na of tijdens een kanker
Veel kankerpatiënten hebben soms moeite om hun lichaam in het openbaar te tonen, omdat ze bijvoorbeeld kaal zijn, een stoma hebben of behoorlijke littekens. Onderzoek heeft aangewezen, dat sportief bewegen na of tijdens een kankerbehandeling een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstel en het opbouwen van de conditie. Belangstellenden dienen echter wel vooraf te overleggen met specialist of oncoloog.

Er wordt altijd rustig aan begonnen met een paar baantjes zwemmen om de spieren los te maken. Dan wordt er ook veel bijgekletst, iets dat bij deze groep erg belangrijk is. De deelnemers zijn laaiend enthousiast en er worden vriendschappen gesloten. Als de spieren los zijn worden er oefeningen op muziek gedaan: aquarobics. De slogan daarbij is ‘Luister naar je lichaam en forceer niets’. Niets moet, alles is vrijblijvend. Deelnemers kunnen zelf het tempo bepalen.

Niet alleen de oefeningen in het water, maar ook de psychische effecten van zwemmen zijn heel belangrijk. Het zwemmen geeft zelfvertrouwen en doet de angst voor inspanning verdwijnen. Dit vindt plaats alles onder begeleiding van een ervaren instructeur/trice.

Drempel voor deelnemers vaak hoog
Iedereen is welkom: jong en oud, man en vrouw. Toch blijkt de drempel vaak nog erg hoog te zijn. Soms loopt iemand al weken met het idee rond, maar durft de stap niet te nemen. Achteraf hoort men dan: ’Had ik het maar veel eerder gedaan. Dit is net één grote familie hoe jullie met elkaar omgaan’.

Daarom worden mensen die voor de eerste keer, als ze dat op prijs stellen, door Anneke van Campenhout namens De Spetters worden opgevangen. Er mag vrijblijvend en kosteloos een keer meegedaan worden met de les of vanaf de kant de les volgen, zonder verplichtingen.

Na afloop wordt er gezamenlijk koffie of iets anders gedronken, aangeboden door zwembad Dubbelslag. Voor meer info en aanmelding kan men bellen, mailen of appen met Anneke van Campenhout: 06-19192815 of annekevanc@live.nl.

Volg ons op

11,203FansLike
1,424VolgersVolg
5,257VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
AutoAuto
Mode 2021Mode 2021
WonenWonen
KlussenKlussen
DierDier
Design en lifestyleDesign en lifestyle

Populaire berichten