zaterdag 23 oktober 2021
11.3 C
Delfzijl

Ommelander Ziekenhuis gaat met gekleurde armbandjes aangeven hoe ernstig verwondingen zijn

Scheemda – Het Ommelander Ziekenhuis Groningen gaat vanaf 1 oktober als eerste ziekenhuis in Noord-Nederland op de spoedeisende hulp de gewondenkaart vervangen door slapwraps. Slapwraps zijn gekleurde armbandjes die gebruikt worden bij de triage; het registreren van de ernst van verwondingen. Het gebruik van slapwraps draagt bij aan een nog snellere, efficiëntere en overzichtelijkere registratie van de ernst van verwondingen. 

De armbandjes worden al gebruikt door ambulancezorg en om de aansluiting tussen ambulancezorg en het ziekenhuis te verbeteren, gaat het Ommelander Ziekenhuis de slapwraps nu ook gebruiken.

Aan de kleur van het armbandje kan de toestand van het slachtoffer worden afgelezen. Dit in tegenstelling tot de gewondenkaart, waarbij eerst naar de ingevulde gegevens gekeken moet worden om te achterhalen hoe ernstig de verwondingen van de patiënt zijn.

Verschillende categorieën
De slapwraps zijn verdeeld in drie verschillende categorieën, waarbij T1 (rood armbandje) staat voor een gewonde die zo snel mogelijk medische hulp nodig heeft, T2 (geel armbandje) waarbij de gewonde medische hulp nodig heeft, maar enig uitstel mogelijk is en T3 (groen armbandje) voor gewonden die niet naar het ziekenhuis hoeven. Daarnaast wordt ook nog de categorie ‘overleden’ gebruikt. Overledenen krijgen alleen een wit bandje om.

Nadat de patiënt door de ambulancemedewerkers getrieerd is, volgt in het ziekenhuis een hertriage. Hierbij wordt bepaald of de situatie van de gewonde gelijk is gebleven of verbeterd of verslechterd. In de laatste twee gevallen krijgt de patiënt een andere kleur slapwrap van het ziekenhuis en wordt de slapwrap van de ambulancedienst verwijderd.

Opvang terrorismeslachtoffers
Medewerkers van het Ommelander Ziekenhuis Groningen zijn ook geschoold in de opvang van terrorismeslachtoffers. Bij grote calamiteiten, zoals een aanslag, is het gebruik van slapwraps een snelle en effectieve manier om te bepalen welke zorg er geboden moet worden.

Volg ons op

11,203FansLike
1,656VolgersVolg
5,306VolgersVolg
1,432AbonneesAbonneer
TuinTuin
Design en lifestyleDesign en lifestyle
WonenWonen
Mode 2021Mode 2021
KlussenKlussen
AutoAuto
DierDier